İran, Bitcoin (BTC) madenciliği denilince akla gelen ilk yerlerden birisi olarak anılmaya başlansa da hükümet bundan çok memnun değil gibi gözüküyor. İranlı yetkililerin son 18 aylık bilanço raporu, ülkenin kripto para madencilerinin büyük bir kısmına savaş açtığını doğruluyor. İran, madenciliği meşru bir endüstri ve sanayi kolu olarak tanıdı. Bu da Aralık 2020 tarihinde rekor kıran kripto para birimlerinin de etkisi ile birlikte İran’da inanılmaz bir kripto para madencilik topluluğunun oluşmasına yol açtı.
İran, Bitcoin Madencilerini Neden Kapatıyor?
İranlı yetkililer ise yasa dışı şekilde madencilik yapan 1.620 kripto para madencilik tesisini kapattı. Financial Tribune tarafından aktarılan bilgilere göre kapatılan 1.620 yasa dışı kripto para madencilik tesisi toplamda 250 Megawatt elektrik kullanıyordu.
İran ilk olarak Temmuz 2019 tarihinde kripto para madenciliğine yönleik önemli bir adım attı. Buna rağmen madencilerin söz konusu işlemler için hükümetten izin alması gerekiyordu. Endüstriyi meşru hale getiren ve kabul eden İran, ekonominin bu sayede kalkındırılmasını hedeflediyse de hedeflenen henüz gerçekleşmedi.
Madencilere Ağır Vergi Yükü
Madenciler izin alarak resmi bir şekilde kripto para madenciliği yapabilecek olsa da getirilen vergiler nedeniyle elektrik ücreti aslında diğer ülkelerdeki ücretlerden bile daha pahalı hale geldi. Bu da birçok Bitcoin madencisinin yasa dışı yani lisanssız olarak madencilik yapmasına neden oldu. Gizli tesislerde ve evlerde yapılan kripto para madenciliği ise hükümet tarafından kesinlikle yasaklandı.
Bu durum da ülkenin elektrik dağıtım şirketi Tavanir’in yetkilendirilmesini sağladı. Tavanir, yüklü elektrik kullanımı yapan yerleri tespit ederek bunları kolluk kuvvetleri ile paylaştı. Madencilere 01 kilowatt başına 0,11 dolarlık vergi yükü getirilmesi, parası devamlı olarak değer kaybeden İran ekonomisine göre oldukça ağır bir yük. Bu durum madencilerin normal elektrik ücretlerinin iki katından fazlasını ödemesine nede noluyor.
Türkiye’den Kripto Para Şirketleri de İran’ı Seçti
Teknik olarak İran kripto para madenciliğini yasal hale getirse de bunu yasal şekilde yapmak isteyenlere ağır vergiler getirdiği için durum yine değişmiyor. Türkiye’den kripto para şirketlerinin bile tercih ettiği İran, bu yönüyle kısa süre önce elde ettiği ivmeyi kaybedebilir ve madencilik konusunda diğer ülkelerden bir farkı kalmayabilir.