Hollanda merkez bankası De Nederlandsche Bank, merkez bankası dijital para birimlerinin geliştirilmesinde bir dünya lideri olmak istediğini dile getirdi.
Nakit Kullanımı Azaldı
Salı günü yayınlanan bir bültende, banka fiziksel nakit kullanımının Hollanda‘da “açıkça” azaldığını, yani insanların bir şeyler satın almak için giderek daha az merkez bankası tarafından verilen parayı kullandığını ifade etti. Banka konuyla ilgili açıklamalarında,”Doğal olarak akla gelen bir soru merkez bankalarının, vatandaşların ve firmaların ihtiyaçlarına daha iyi uyum sağlayacak yeni bir para türü sağlayıp sağlamayacağıdır.” ifadelerini kullandı.
Banka, bir merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) sınır ötesi ödemeleri daha verimli hale getirmenin yanı sıra “ödeme piyasasında çeşitliliği teşvik edebileceğini” belirtti. Bankaya göre belki daha da önemlisi, “belirsizlik dönemlerinde para sistemine güveni artırmaya” yardımcı olabilir.
Bunların yanında yapılan açıklamalara göre merkez bankası dijital parası için ticari banka parası alışverişi yapma özgürlüğünün korunması önemli. Çünkü bu durum insanların para sistemine olan temel güvenin korunmasına yardımcı olur. Bu nedenle, potansiyel risklere rağmen, banka CBDC‘lere karşı “olumlu bir tutum” sergilediğini ifade ediyor.
Hollanda Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası’nın böyle bir sistemi denemek isterse bu konuda başrolü üstlenebileceklerini ifade etti.
Diğer CBDC Girişimleri
Çin Halk Bankası da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki diğer merkez bankaları bu tür projelere büyük önem veriyor ve çalışmalar yürütüyor. The Block’un haberine göre, bu ayın başlarında bildirdiği gibi, Çin merkez bankası, merkez bankası dijital para birimi ile ilgili bir test sürecini başlattı ve para biriminin kısmen halka açık olarak test edileceği belirtildi.
Dahası, Facebook destekli stablecoin girişiminin gelişimini denetleyen Libra Birliği tarafından koşulların son zamanlarda değiştirilmesi, dijital para birimleri başlatmak için dünyanın merkez bankalarından medet umduğunu güçlü bir şekilde gösterdi.