Güney Afrika Merkez Bankası’na (SARB) göre kripto para birimleri gerçek paranın gereksinimlerini karşılamıyor ve farklı bir isimle adlandırılmaları gerekiyor. Pretoria’daki merkez bankasının üst düzey yetkililerinden biri bu para birimlerini “cyber token” olarak adlandırmayı tercih ettiklerini belirtti. Böylece kripto para birimlerinin “özgün terimler” sözlüğüne bir başka ifade daha eklenmiş oldu.
Belki de birçoğu için bu sözcük kötü bir kehaneti anımsattığından mıdır bilinmez, dünyanın dört bir yanında finansal yetkililer “kripto para” sözcüğünü kullanmaktan kaçınıyor. Merkez bankalarının sözlüğünde ise “kripto”, hiç sevilmeyen bir kelime olarak kalıyor. Ancak kripto paraların yaygınlaşmasıyla politikacılar ve uzmanlar bazı dilsel düzenlemeler getirmek zorunda kaldı. Çoğu yapay olarak icat edilmiş ve kripto para anlamını tam olarak karşılamayan eşanlamlı sözcüklerle konuşuyorlar. Güney Afrika Merkez Bankası’nın da son hamlesiyle “kripto paranın takma isimleri” listesi büyümeye devam ediyor.
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Francois Groepe konuyla ilgili düşüncelerini şöyle açıklıyor:
Biz ‘kripto para’ terimini kullanmıyoruz. Çünkü istikrarlı bir alışveriş aracı ve değer birimi değil. yani ekonomik anlamdaki paranın gereksinimlerini karşılamıyor. Kripto para kelimesi yerine ‘cyber token’ terimini tercih ediyoruz.
Kripto paraların dünya çapındaki ünü katlanarak artmaya devam ediyor. Tabi ki Güney Afrika da bunun dışında değil. Dolayısıyla ülkedeki düzenleyiciler de diğer meslektaşları gibi bu yeni gelişmelere ayak uydurmaya çalışıyor. SARB yakın zamanda “özel/gizli kripto paralar” konusundaki konumunu belirlemek için bir birim kurdu. Bu birimin temel amacı fintech sektörünün gelecekteki yönetimine düzenleyici bir politika çerçevesi oluşturmak.
Bununla birlikte yaklaşan kripto para düzenlemeleriyle ilgili, bu sektörde çalışan uzmanlar “öz-düzenleme” yaklaşımını öneriyor. Ancak SARB yetkililerinin bu çağrıya kulak verip vermeyeceği henüz bilinmiyor. Şimdiye kadar ülkede, kripto paralar üzerindeki çalışmalar genellikle vergilendirme konusu üzerinde dönüyor. Nisan ayında yetkililer tüm kripto para kazançlarının vergi mükellefleri tarafından raporlanması gerektiğini de açıkladı.
Uzun bir takma ad listesi
Hükümet yetkilileri ve merkez bankası yetkilileri kripto paralar için sürekli takma adlar icat ediyorlar. Çünkü muhtemelen orijinal terimi kullanırlarsa, merkezi olmayan dijital paraların istemeyecekleri şekilde tanınmasından korkuyorlar. Ancak kripto para vergilendirmelerinin, onları yasal statüye soktuğu gerçeğini göz ardı ediyorlar.
Kripto paralar ve token’lar bugüne kadar birçok şekilde isimlendirildi. Dijital para, dijital finansal varlık, dijital haklar, diğer mallar, elektronik mallar ve para vekilleri bu isimlendirmelerden yalnızca bazıları. Bunun yanında “sanal para” terimi en yaygın ama en yanlış kullanım olarak listeye giriyor. “Sanal para” terimi pek çok ülke, düzenleyici, sendika ve yetkili tarafından “kripto para” teriminin yerine kullanılmaya devam ediyor.