Arama motoru Google, Google Play mağazasında sahte kripto tabanlı uygulamalar paylaştığı gerekçesiyle iki geliştiriciye dava açtı. Yunfeng Sun ve Hongnam Cheung adlı iki sanığın son dört yıl içinde Google Play’e 87 hileli uygulama yerleştirdiği iddia ediliyor. New York Güney Bölgesi’nde 4 Nisan günü açılan davaya göre bu dolandırıcılık olayları en az 100.000 kişiyi etkiledi ve bu kişilerden 8.700’ünün Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşadığı bildirildi.
Google’dan Dolandırıcılara Yönelik Önemli Adım
Geliştiriciler, kripto para yatırımları sağladığını iddia eden bir uygulamayı indirmeleri için mağdurlara yönelik uygulamalar hazırladı. Ancak dava, mağdurların fonları çekmeye çalıştıklarında sözde ana yatırımların ve kazançların maliyetini karşılamak için ücret ödemeye zorlandıklarını belirtiyor. Bazı durumlarda uygulama kullanıcı fonlarını çekmek için %10 ila %30 arasında ek ücret talep etmiş ve bu ücretler bazen hiç ödenmemiş. Dava dosyasında konuya yönelik şu ifadelere yer verildi:
“Davalılar ve temsilcileri Google Play‘de kullanıma sunulan sahte uygulamaları meşru görünecek şekilde tasarladılar. Kullanıcı arayüzleri, mağdurları uygulama üzerinde bakiye tuttuklarına ve yatırımlarından getiri elde ettiklerine ikna etmeye çalıştı. Ancak bu ifadeler yanlıştı. Uygulamalar gerçek trade platformları değildi; yalnızca kullanıcıların paralarını almak için vardılar ve bu paralarla dolandırıcılar daha sonra kaçıyorlardı.”
Google uygulamalardan birini kaldırdığında geliştiriciler Google Play mağazasına yeni uygulamalar yerleştirmek için kimliklerini ve ağ altyapılarını gizliyorlardı.
Davaya Yönelik Dikkat Çeken Detaylar
Geliştiriciler ayrıca mağdurlara hileli bir finansal girişime yatırım yapmaya etkilemek için görünüşte dostane bağlar yoluyla mağdurların güvenini kazanmayı içeren bir dolandırıcılık tekniğini de kullandılar. Yanlış numara mesajlarıyla konuşmayı başlatan ve bir ilişki kuran geliştiriciler, mağdurlara bir kripto para borsası olduğunu iddia eden TionRT adlı bir uygulamayı indirmelerini önerdi.
Dolandırıcılar, mağdurlara ekstra gelir elde etmek için TionRT’yi kullanarak yatırım yapmalarını ve kar ettiklerini gördüklerinde para çekmelerini önerdi ancak paralarını almak için ücret ödemek zorunda kaldılar. Bu ve diğer dolandırıcılıklar için Google, geliştiricilerin Racketeer Influenced and Corrupt Organizations (RICO) Yasasını ihlal ettiklerini, banka dolandırıcılığı yaptıklarını ve Google’ın platformlarındaki çeşitli politikaları ihlal ettiklerini iddia ediyor.