Kripto para piyasasında yaşanan yükseliş ivmesi blockchain ekosistemlerinde de dikkat çeken gelişmeler yaşanmasını sağladı. Ancak Ethereum ekosistemi üzerinde bir Layer-2 çözümü olan Gitcoin destekli Public Goods Network, önümüzdeki altı ay içinde tüm operasyonlarını sonlandıracağını açıkladı. Proje ekibi, 2024 ortasına kadar tamamen faaliyetlerine son vermeyi hedefliyor.
Layer-2 Ekibinden Dikkat Çeken Hamle
Proje ekibi taradından yapılan açıklamaya göre kapsamlı bir değerlendirmenin ardından Public Goods Network’ün önümüzdeki 6 ay içinde kapatılmaya karar verildiği belirtildi. Ekip tarafından yapılan incelemelerin sonucunda Haziran 2024’te projenin geçici olarak kapatılacağına da yer verildi.
Ele alınan bu hamle, Gitcoin’in kamu malları ve geliştirici finansmanı konusundaki mevcut operasyonlarını tamamlamak üzere geçen yıl bir uygulama zinciri olarak başlatılan ağ için önemli bir dönüm noktasına dikkat çekiyor. Proje, Public Goods Network’ün kapatma kararı için kullanıcıları ağa taşımadaki zorluklar ve bütçesini aşan operasyonel maliyetler de dahil olmak üzere çeşitli nedenler gösterdi. Ekip tarafından sosyal medya hesabı üzerinden şu ifadeler paylaşıldı:
“İnsanları ölçeklendirilmiş bir ağın rahatlığı olmadan kullanmaya teşvik etmek zordu ve bunu desteklemek için gereken kaynaklar Public Goods Network’ün bütçesi kapsamı dışındaydı.”
Gitcoin ve Conduit arasında ortak bir çalışma olan Public Goods Network, Ethereum üzerinde düşük maliyetli bir Layer-2 çözümü olarak çalışmak üzere tasarlandı. Ağ, OP Mainnet’in geliştiricilerinin bir yazılım aracı olan OP Stack kullanılarak geliştirildi. OP Stack tabanlı Coinbase destekli Base, Zora ve BNB Chain de dahil olmak üzere Layer-2 projeleri listesine katıldı.
Web3 Kullanıcıları ve Layer-2 Ağları
Layer-2 ağlarında yaşanan süreç, kullanıcıların beklentisine yönelik dikkat çeken gelişmelere yönelik değişiyor. Özellikle X üzerinden yapılan tartışmalar sonucunda kripto topluluğunun başlıca Layer-2 ağ kullanım amacı genellikle airdrop etkinliklerine yönelik oluyor.
Web3 kullanıcıları; ekiplerin airdrop ihtimallerine yönelik paylaşımları ve ağ toplam kilitli değer (TVL) verilerine göre kullanım alanlarını genişletebiliyor. Ayrıca ağ içerisinde yaşanan NFT ya da token hype’larına yönelik kullanıcılar dikkat çeken adımlar atabiliyor. Bu durum özellikle Optimism ve Arbitrum airdrop etkinliklerinin ardından gündeme geldi.