Bitcoin fiyatı yazı hazırlandığı sırada 26.800 doların üzerindeydi. On-chain hareketlilik artık ve volatilite geri gelebilir. Borsalara giren ve cüzdanlar arasında taşınan BTC’lerin miktarı son birkaç gündür dikkat çekiyor. Bu durum genel büyük volatilite dönemlerinden önce oluyor. Fiyat her iki yöne gidebilir. Peki makro cephedeki gelişmeler piyasayı orta vadede nasıl etkiler?
Bitcoin ve Orta Vadeli Tahminler
ABD PCE verisi son 12 ayda %3,5 oranında artış gösterdi. Akaryakıt ve gıda fiyatları çok değişken ancak bunları dışarıda tuttuğumuzda bile enflasyonun Fed tarafından belirlenen %2 hedefinden oldukça uzak olduğu görülüyor. Üstelik bunun hedef aralığa dönmesi ihtimali de zayıflıyor. Nitekim 2025 tahminleri de yukarı yönlü revize edildi.
ABD Hazine tahvilleri, öncelikle bu oran artışları nedeniyle şaşırtıcı bir şekilde 1,5 trilyon dolar değer kaybetti. ABD Hazinesi piyasayı borçla doldurmaya devam ettikçe, faiz oranlarının daha da yükselmesi ve sabit gelirli yatırımcıların kayıplarının artması gibi gerçek bir risk var. Önümüzdeki 12 ay içinde 8 trilyon dolarlık ek devlet borcunun vadesinin dolması ve finansal istikrarsızlığa daha fazla katkıda bulunması bekleniyor.
Daniel Porto yakın zamanda verdiği demeçte şunları söyledi;
“Fed enflasyonun öncülük edeceği bir oyun oynayacak, ancak asıl soru şu ki bu gidişatı çok fazla zarar vermeden sürdürebilir miyiz?”
Merkez bankası bu döngüde finans sistemi sıkıntıya sokabilecek ölçüde sıkılaşması riski artıyor. JP Morgan CEO’su da %7’ye dayanan olası faiz konusunda piyasaları yakın zamanda uyarmıştı. Bu şartlarda kripto paraların orta vadede pozitif performans göstermesi zor görünüyor
Kripto Paralar ve Yüksek Faiz
Faizler oldukça hızlı biçimde arttı ve bankalardan parasını çekmek isteyen müşteriler değeri düşen tahviller iskontolu satıldığı için bu yılın ilk çeyreğinde önemli sorun yaşadı. Banka iflaslarının ardından Federal Rezerv’in BTFP acil kredi programı devreye girdi. Ancak bu geçici çözüm ve artması muhtemel faiz artışları süreci daha da karmaşık hale getiriyor.
Bankalar ellerindeki varlıkları özel kredi ve hedge fonlarına aktararak faiz duyarlılığını artırıyor. Bu eğilim, hükümetin kapanmasını önlemek için borç tavanının artırılması halinde daha da kötüleşmeye, getirileri daha da yükseltmeye ve sabit gelirli piyasalardaki kayıpları artırmaya hazırlanıyor.
Artan enflasyon ve ABD Hazine tahvillerindeki 1,5 trilyon dolarlık kağıt kayıplarıyla ölçülen Federal Rezerv’in bilançosunun kötüleşen profili uzun vadede Bitcoin gibi kıt varlıklar için olumlu sonuçlar doğurabilir. Ancak süreç Bitcoin için avantaja dönene yani büyük bir Fed politikasında büyük bir kırılma yaşanana kadar kriptodaki negatif seyir sürebilir.
Kripto paraların yükselişi için temel gereksinim ucuzlaşan paradır. Risk piyasalarının Fed ne kadar zor durumda olursa olsun nefessiz kalıp muslukları açmadığı sürece büyük kazanım elde etmesi mümkün görünmüyor. Fed’in bir noktada nefesi kesilecek o halde uzun vadede Bitcoin’in eski günlerine dönmesi de muhtemeldir.