Fantom blockchain ekosistemini geliştiren Fantom Vakfı ekibi, Ekim ayında yaşanan 550.000 dolarlık hack saldırısının ardından önemli bir güvenlik açığını ortadan kaldırdığını açıkladı. 17 Ekim’de Fantom Vakfı, kimliği bilinmeyen bir saldırganın Fantom Vakfı fonlarının %1’ine denk gelen varlığı ele geçirdiği sıcak bir cüzdan saldırısına uğradı. Vakıf, yaşanan bu sürecin ardından cüzdanlardan bazılarını kullanmayı bıraktı.
Süreç Nasıl İlerliyor?
Yaşanan saldırının ardından adı açıklanmayan bir güvenlik araştırmacısı 20 Kasım’da yayınlanan bir blog yazısına göre saldırı ile ilişkili ek bir potansiyel risk bulduğunu açıkladı ve Fantom Vakfı yetkililerini uyardı. Bulunan güvenlik açığı, Fantom’un ERC-20 FTM sözleşmesi için bir yönetici kriteri ile ilişkiliydi ve bu durum da saldırganın Fantom kriterlerinin bir kısmını Ethereum ekosisteminde yetki hakkına sahip olmasına izin verebilirdi.
Fantom Vakfı’na göre bulunan güvenlik açığı, bilgisayar korsanının cüzdan erişimini kullanarak 170 milyon dolarlık varlığı ele geçirmesine izin verebilirdi. Kuruluş, potansiyel kaybın değerinin saldırı anındaki token fiyatına dayandığını belirterek şu açıklamada bulundu:
“Ancak bu tahmin, piyasanın token’ları tamamen absorbe etmek için yetersiz likiditesini dikkate almıyor.”
Fantom Vakfı, güvenlik açığının hızlı bir şekilde azaltıldığını ve kuruluşun adı açıklanmayan geliştiricinin katkılarından dolayı 1,7 milyon dolar ile ödüllendirdiğini söyledi. Duyuruda şu sözlere yer verildi:
“Fantom Vakfı, platformumuz için en yüksek güvenlik standartlarını korumaya kendini adamıştır ve bu çabaya katkıda bulunan güvenlik araştırmacılarına minnettarız.”
Fantom Yatırımcısını Mutlu Etmeye Devam Ediyor
Fantom Vakfı’nın bir ay önce bir hack saldırısında 550.000 dolar kaybetmesine rağmen, Fantom token’ı son dört hafta içinde yükselişe geçerek yatırımcısını mutlu etmeyi başardı. CoinGecko’dan alınan verilere göre token, 17 Ekim’den bu yana %82’lik bir değer kazandı ve yazının yazıldığı sırada 0,31 dolardan işlem görüyordu. Verilere göre token geçtiğimiz yıl içinde de %78 artış gösterdi.
2019 yılının sonlarında kullanıcıların beğenisine sunulan Fantom ağı, kullanıcıların merkezi olmayan uygulamalar geliştirmesine ve kullanıcıların beğenisine sunmasına olanak tanıyan bir blockchain protokolüdür. Fantom Vakfı’nın Opera’sı, Ethereum Virtual Machine ile uyumlu izinsiz bir blockchain ağıdır ve kullanıcıların önde gelen bir kripto para cüzdanı olan MetaMask’ın Fantom ekosistemi ile etkileşime girmesine olanak tanır.