IOTA Foundation geçtiğimiz haftalarda merakla beklenen Qubic projesine dair detayları açıkladı. Açıklamaya göre Qubic yeni bir kripto para değil; yalnızca IOTA ekosistemine ek olarak getirilen bir geliştirme. Akıllı sözleşmelerin kullanıldığı Qubic projesiyle Tangle üzerinden mikro ödemeler yapılabilecek ve IOTA kullanıcıları ağ işleyişine katkıda bulunmaya teşvik edilecek.
IOTA’nın son zamanlarda en çok odaklandığı proje Qubic, ağ kullanımıyla birlikte ölçeklenen bir teknoloji altyapısı sunuyor. Ağ sıkıştığında büyük artış gösteren madencilik ücretlerinin temelini oluşturduğu Bitcoin işlem modelinden farklı olarak Tangle hem kaynakları daha verimli kullanıyor hem de ücret açısından çok avantajlı. IOTA kullanıcıları yaptıkları işlemlere coin’in bir kısmını vermek yerine, “ödemeyi” tüm ağdaki konsensüs protokolünü destekleyen bilgisayar gücünü paylaşarak yapıyor. IOTA’ya katılıp ağa katkıda bulunan kullanıcıların sayısı arttıkça platformun bir bütün olarak daha fazla işlem yapma kapasitesi de artıyor. Tüm bunlar şu anlama geliyor: IOTA’da ölçeklenmenin sınırı yok ve daha çok kullanıcı daha fazla hacim demek.
Bir diğer deyişle IOTA Qubric projesinin önemi, kullanıcıları ağa katılmaya teşvik etmesinden geliyor. Tangle’da ise ne kadar çok katılım o kadar çok hizmet, kullanım demek. Qubic’in bir diğer dikkat çeken noktası ise akıllı sözleşmeler (smart contracts). IOTA; smart contracts’leriyle bu alanda en dominant kripto para olduğu bilinen Ethereum’a meydan okuyor. Reddit Kullanıcısı u/SerialInvestor’ın da dikkat çektiği üzere IOTA, konsensüs mekanizmasının çalışma yöntemi sebebiyle Ethereum üzerinde çok büyük bir avantaja sahip.
Tangle qubics, işleme yapmak için tek bir quorum’a (yeterli çoğunluk, yetersayı) veya bir grup quorum’a bağlı olacak. Ethereum smart contracts ise işlemleri işleyen her makineye bağlı. Ethereum ağının gizli bir sorunu da var: Blok boyutu. Ethereum ağı light (hafif) node’lardan ve full node’lardan oluşuyor. Ağın dinamikleri sebebiyle full node çalıştıran kişilerin sayısı düşünce Ethereum ağı daha merkezi oluyor.
Quorum yaklaşımı dahilinde ağ kullanıcılarının belirli bir kısmı sözleşmenin konsensüsünü ve güvenliğini garanti altına almak için görevlendirilecek ve bunun için tüm ağın bu kişileri doğrulamasına gerek kalmayacak. Benimsenen bu yaklaşım verimliliği artıracak ve ağ üzerinde görevlendirilecek makine bulmak için gereken zamanı azaltacak.
Tangle hem verimlilik hem de ağın geleceğini tayin etme potansiyeline sahip olması bakımından IOTA’nın en önemli kozlarından biri. IOTA fiyatının kripto para piyasalarında yaşanan düşüşlerden etkilendiği aşikar. Ancak Qubic, IOTA’yı tekrar şahlandıracak türden bir inovasyon. Özellikle IOTA Foundation dünya üzerindeki 8 milyardan fazla IoT cihazlarına Qubic’i entegre edebilirse, şu an konuştuklarımızdan bambaşka şeyler konuşuyor oluruz.
Kaynak: ethereumworldnews.com