Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin kripto paralar ve ETF retleri hakkında bugün erken saatlerde Twitter üzerinden açıklamalar yaptı. Kripto para topluluğunun yakından takip ettiği isim endüstrinin en genç zenginleri arasında yer alıyor. Peki Buterin neler söyledi? Bitcoin ve Ethereum ETF başvuruları için neler düşünüyor?
Ethereum Kurucusu Açıklama
Twitter hesabı üzerinden bugün erken saatlerde açıklamalar yapan Buterin, kripto ekosisteminin iç işleyişini etkileyen düzenlemelere karşı konuştu. Ethereum‘un kurucu ortağı kripto ekosisteminin olgunlaşması ve kripto projelerinin dahili olarak özgürce çalışmasına izin veren düzenleyici politikalarla uyumlu olması gerektiğine inanıyor.
Mevcut koşullar göz önüne alındığında, ana akım benimsemeyi engellese bile, kripto projelerine iç bağımsızlık sağlayan düzenlemelere sahip olmanın daha iyi olduğuna inanan Buterin şunları söyledi;
“Aslında ben borsa yatırım fonlarının (ETF’ler, örneğin Spot Bitcoin ETF) birçoğunun ertelenmiş olmasından memnunum. Daha fazla ilginin bu alana kaymasında önce ekosistemin olgunlaşması gerekiyor. Bunun için de zamana ihtiyaç var”.
Vitalik Buterin Açıklamaları
Merkezi olmayan finans (DeFi) alanındaki frontend KYC doğrulamaları da Buterin’in gündemindeydi. Bununla birlikte, geniş ölçekli uygulamalara sahne olan kripto borsalarında KYC’ye duyulan ihtiyacın altını çizdi.
“Bu (frontend KYC zorunluluğu) kullanıcıları rahatsız eder ama bilgisayar korsanlarına karşı hiçbir işe yaramaz. Hackerlar zaten sözleşmelerle etkileşime geçmek için özel kodlar yazıyor.”
Şimdi aradaki fark ne diyeceksiniz. Frontend denilen bölüm bir internet sitesinin kullanıcılarla etkileşime girmek için tasarlanmış arayüzüdür. Butonlar, yazı kutuları ve daha fazlasını içerir. Birçok kullanıcı bu arayüzler yardımıyla DeFi platformları üzerinden işlemlerini gerçekleştirir. Ancak saldırganlar teknik açıdan daha donanımlı insanlardır ve frontend kullanmaya ihtiyaç duymaz direkt olarak DeFi protokolüyle iletişime girmelerini sağlayan başka akıllı sözleşmeler kodlarlar. Bunu yazılım bilgisi olan DeFi kullanıcıları da yapar.
Son olarak Buterin, kullanıcıların gizliliğini korurken düzenleyici gereklilikleri karşılamak için sıfır bilgi kanıtlarının kullanılmasını önerdi ve “Kuralların, gerekliliklerin mümkün olduğunca sıfır bilgi kanıtlarıyla karşılanabileceği şekilde yazıldığını görmeyi çok isterim” dedi.
Sıfır bilgi kanıtı ise kullanıcının özel bilgi ve kimliğini ifşa etmeden doğrulama yapılmasına olanak tanıyan farklı bir modeldir.