ABD dolarına bağlı finansal araçlar ülke dışındaki piyasalar için yeni bir sınır sunmayı deniyor. Ethereum tabanlı sentetik bir dolar için 14 milyon dolar fon alan bir girişim olan Ethena Labs’ın iddiası tam olarak bunu destekliyor. Ethena ekibi diğer yatırımcıların yanı sıra risk sermayesi şirketi Dragonfly tarafından desteklenen fonu 16 Şubat’ta açıkladı.
Ethena 6 Milyon Dolar Değerinde Yatırım Aldı
Ethereum ağı üzerine inşa edilen merkezi olmayan finans çözümlerini başlatmak için 2023’te yapılan daha önceki bir yatırım turu Binance Labs, Gemini, Bybit, Mirana Ventures, OKX Ventures ve Deribit’ten 6 milyon dolar almayı başardı.
Sermaye, Ethereum’u teminat olarak kullanan delta-hedging stratejileriyle desteklenen sentetik bir dolar olan USDe’yi destekleyecek. Blockchain veri analiz platformu DefiLlama’nın verilerine göre platforma Aralık ayındaki lansmanından bu yana toplam 200 milyon dolar değerinde varlık kilitlendi. Şirket, konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi:
“USDe, delta-nötr istikrar elde etmek için sürekli takaslar kullanarak kısa vadeli Ethereum teminatına USDe basan kullanıcılar tarafından sağlanan varlıkları delta-hedging yaparak ABD dolarına olan sert hedefini koruyor.”
USDe’ye Yönelik Dikkat Çeken Detaylar
USDe, riskten korunma stratejilerinin bir kombinasyonu yoluyla ABD dolarına olan sabitliğini korumayı amaçlıyor. Kripto para biriminin değerinin dolarla sabit kalmasını sağlamak için arbitraj ve sürekli takas sözleşmeleri gibi finansal türevler kullanır; bu, değerlerini korumak için doğrudan teminat veya algoritmik yöntemler kullanan tipik stabilcoin projelerinde farklı bir yaklaşım gösteriyor. Ethena Labs CEO’su Guy Young, konuya ilişkin şu yorumda bulundu:
“Stabilcoin projeleri kripto içindeki en önemli araç ve ihraççıların getiriyi tamamen içselleştirmesine rağmen 130 milyar dolardan fazla küresel taleple gerçek ürün piyasası uyumunu bulan tek fikir olarak görüyoruz.”
Örneğin, önde gelen stablecoin ihraççısı Tether, 2023’ün son çeyreğinde stablecoin varlıklarının çoğunu destekleyen Amerika Birleşik Devletleri Hazine menkul kıymetlerinden elde edilen yaklaşık 1 milyar dolarlık faiz de dahil olmak üzere Tether rezervlerinden elde edilen getirilerin etkisiyle 2,85 milyar dolarlık dikkat çeken bir kar açıkladı:
“Tüm alan, bankacılık sistemi içinde yer alan teminat destekli merkezi stablecoin projelerine dayanıyor. Kripto-yerel bir sentetik dolar alternatifi sağlamak, bizim görüşümüze göre alandaki en büyük fırsat.”