Dün Güney Kore’ye iade edileceği ile ilgili karar alınan Do Kwon hakkında Karadağlı savcılar, Terraform Labs kurucu ortağının Güney Kore’ye iadesi konusunda var olan mahkeme kararını kabul etmeyerek bir kez daha süreci uzattı.
Do Kwon’un Güney Kore’ye İade Süreci
Yaklaşık iki haftalık süre öncesinde Karadağ’ın Podgorica kentindeki bir yüksek mahkeme tarafından Do Kwon’un Güney Kore’ye iade edilmesi gerektiği konusunda karar alındı.
Bu, Karadağ’da bulunan başka bir mahkeme tarafından Kwon’un ABD’ye iade edilmesi konusunda var olan önceki talebinin aksini işaret ediyordu. Do Kwon ve ekibi için bu bir zafer olarak adlandırılmıştı çünkü daha önce ortaya çıkan bilgilerde Kwon’un Güney Kore’ye iade edilmesinin tercih edildiği görülüyordu.
Kwon’un ekibinin Güney Kore’yi ABD’ye tercih etmesinin nedeni, bu ülkede beyaz yaka kapsamında işlenen suçların daha düşük cezalarla cezalandırılmasıydı.
Mahkemenin Do Kwon’un iadesine ilişkin açıkladığı karardan yalnızca kısa bir süre sonra ABD Adalet Bakanlığı (DOJ) bazı itirazlarda bulundu.
DOJ, Do Kwon’un Güney Kore’ye iadesi konusunda yapmış olduğu itirazda gerekçe olarak birkaç uluslararası anlaşma ve Karadağ yasalarını işaret ediyordu.
Her iki ülkenin de Terraform Labs ile ilgili olarak hali hazırda Kwon’a karşı suçlamalarının var olması sebebiyle Do Kwon’un iadesinin ABD ve Güney Kore arasında söz konusu olması olayların daha dikkat çekici bir hal almasına sebep oluyor.
Amerika Birleşik Devletleri, ilgili uluslararası ve ikili anlaşmalar ile Karadağ yasaları uyarınca Kwon’un iadesini talep etmeye devam etmektedir. ABD, Karadağ makamlarının tüm bireylerin hukukun üstünlüğüne tabi olmasını sağlama konusundaki işbirliğini takdirle karşılamaktadır.
Güney Kore ve ABD Yetkilileri Anlaşır Mı?
Do Kwon’un Güney Kore’ye iadesinin 24 Mart’ta gerçekleştirilmesi planlanıyordu. Ancak Yüksek Devlet Savcılığı tarafından ortaya koyulan bilgilerde, usul hataları yapıldığına dikkat çekildi ve buna bağlı olarak davanın ülkenin Yüksek Mahkemesi’ne taşınması gerektiği belirtildi.
Temyiz Mahkemesi ve Yüksek Mahkeme, Do Kwon’un davasının sonuçlandırılamaması ve kötü iadesiyle suçlanıyor.
Savcılar ayrıca “Adalet Bakanı’nın münhasır hakkı olan iade kararı verme yetkilerini aştıklarını” da belirten bir açıklama yaptı.
Ortaya çıkan bilgilere göre, Güney Kore’ye iade bir kez daha nihai karar olarak adlandırılamadı. Karar, Karadağ hükümet yetkililerinin istediği yönde devam edebilir ve bu ABD’ye iadeyi beraberinde getirebilir.
Do Kwon’un iadesi konusunda var olan karışıklık sebebiyle , Karadağ Yüksek Mahkemesinin kararına kadar herhangi bir şey kesinleşmeyecekmiş gibi görünüyor.