Çin’deki kripto madenciliğine yönelik baskıların ardından, yatırım firması IBC Group, ülkedeki tüm BTC ve Ethereum madencilik operasyonlarını durdurmayı planladığını duyurdu. Yapılan açıklamada madencilik faaliyetlerinin daha uygun bir bölgeye kaydırılmasının daha uygun olacağı belirtildi.
Çin tarafından getirilen yeni düzenlemelerin ardından merkezini Toronto’ya taşıyan Birleşik Arap Emirlikleri merkezli bir yatırım grubu olan IBC, Bitcoin ve Ethereum madencilik operasyonlarını ABD, Kanada, BAE, Kazakistan, İzlanda ve Güney Amerika’daki çeşitli ülkelere kaydırmayı planlıyor.
Dünya çapında 40 şehirde 1.500’den fazla çalışanı olan IBC, Ethereum 2.0’ın piyasaya sürülmesi de dahil olmak üzere 4.000’den fazla blockchain projesinde önemli bir yatırımcı olarak görev aldı.
Madencilerin Yeni Durağı Belli Oldu
IBC Group başkanı Khurram Shroff yaptığı son açıklamada, “Çin’deki baskının geçici bir rahatsızlık olmasına rağmen, madencilik tesislerinin toplu bir bölgede yoğunlaşmak yerine farklı konumlarda faaliyet sürdürmeleri dünyanın geri kalanı için harika bir haber olduğuna inanıyoruz. Kripto madenciliği operasyonlarının Çin dışına kaydırılması Kanada için büyük bir fırsat olacak.” dedi.
Çin, İç Moğolistan, Xinjian, Qinghai ve diğer kripto madenciliği merkezlerinin yetkililer tarafından kapatılması veya madenciliği daha zor hale getiren hükümet kısıtlamalarına tabi olması nedeniyle bu yılın başlarında kripto madenciliği yapan firmalara zorluk çıkarmaya başladı. Sonuç olarak, Çin’den büyük bir kripto madenci göçü başlamış oldu ve birçoğu ucuz elektrik fiyatları ve nispeten taşınmanın daha kolay olacağı komşu Kazakistan’a yeniden yerleşmeyi seçti.
Türkiye’de Kripto Para Madenciliği
2020 yılındaki rekor yükselişiyle 63 bin doları bulan Bitcoin, kripto para madenciliğine olan ilginin hiç olmadığı kadar artmasına neden oldu.
Bu da bilgisayar donanımı bulma zorluğu, elektrik tüketimi ve çevreye etkisi gibi birçok konuda tartışılmasını beraberinde getirdi. Türkiye’de ekran kartları fiyatının çok fazla yükselmesine de sebep oldu.
30 Nisan tarihinde çıkan bir karar ile Türkiye’de kripto varlıklar ödemelerde doğrudan ve dolaylı olarak kullanılamayacak. Ancak kripto para alım satımına ve madenciliğine henüz bir düzenlenme getirilmedi. Gelecek düzenlemenin hem yatırımcının korunmasını hem de kripto paralardan elde edilecek gelirin vergilendirilmesini kapsayacağı öngörülüyor.