Arjantin Başkanı Javier Milei’nin başı belada ve önemli suçlamalarla karşı karşıya. Kripto para yatırımcılarının son yaşanan örnekten dersini çıkararak meme coinlerdeki saçma trendi noktalaması gerekiyor. Çünkü çok daha fazlasını görebilirdik ve halen görebiliriz.
Meme Coinlerin Amacından Sapışı
2017 yılına geldiğimizden en popüler ve ilgi gören meme coin Dogecoin $0.165387’di. 2021 boğasına geldiğimizde Elon Musk’ın tweetlerinden türetilen saçma ancak sınırlı sayıda meme coinler gördük ve bunların önemli bir kısmı hayatta kalmayı başardı. 2025 boğa piyasasına geldiğimizde 11 milyonun üzerinde tokenin piyasaları aptalca bir oyuna dönüştürdüğünü görüyoruz.
Hiçbir işe yaramayan ve birkaç saatlik ömrü olan milyonlarca token. Ne kadar aptalca göründüğünü herkes biliyor ve bunları alıp satanlar sadece birkaç dakika içinde her şeyin olup bitmesinden memnun. Tek bir amaçları var, birkaç dakika sonra birkaç alıcıya ellerindeki tokeni %30-50-150 kazançla satmak. Eğer şansıyla avcı olmak isteyen kurbanlar gelip o tokeni daha pahalıya satmak için ondan alıyor. Ardından token sıfıra gidiyor. Eğer şanslı değilse avcı olmak isteyen kurbanın kendisi olduğunu öğreniyor.
Milyonlarca token basılmış olsa da aslında merkezi kripto para borsalarında meme coinlerde dahil olmak üzere kayda değer varlıkların sayısı sadece 800-1000 aralığında. Buradaki meme coinleri toplulukları ve gerçekten ürün üretmeye çalışanlar da var. Geri kalan teknoloji üreten, blockchain alanında daha farklı, iyi işler yapmaya çalışan da çok proje var. Ancak yukarıda da ifade ettiğimiz üzere bunlar milyonlarca değil sadece yüzlerce.
Yatırımcıların bir noktada avcı olmak amacıyla girip aslında kurban oldukları, yolun sonunda dolandırılacaklarının neredeyse kesin olduğu bu hikayeyi noktalaması gerekiyor. 2017 yılındaki PUMP/DUMP hikayesi bugün PUMP/RUG’a dönüştüğü için kripto para borsalarından 15 milyar dolara yakın sıcak para çekildi. Devam eden hacimsizliğin bir sebebi de tam olarak bu.
Daha Büyük Kripto Çöküşü Olabilirdi
Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei tarafından desteklenen sahte memecoin‘in arkasındaki şirket aynı dolandırıcılık hikayesini Nijerya gibi ülkelerde de yapmak istedi. Libra fiyaskosundan sonra diğer ülkelerle yapılan görüşmeler muhtemelen başarısızlıkla sonuçlandı.
Pazartesi günü, aralarında Bruwick Law’ın da bulunduğu birkaç ABD’li hukuk firması, Arjantin devlet başkanına karşı toplu dava açma niyetlerini ilan etti. Mağdurlar Javier’in bu dolandırıcılık organizasyonundaki rolünün sadece bir paylaşımdan ibaret olmadığını düşünüyor.
Son raporlara göre dolandırıcılık olayının arkasındaki şirket olan Kelsier Ventures, Nijerya yönetiminin üyeleriyle birlikte yakın zamanda Solana ağında meme coin ihraç etmeyi planlıyordu. Konuya aşina kaynaklar süreç ilerlese de Libra olayının bu projeyi bitirebileceğini söylüyor.