Çin’in önde gelen sosyal medya platformları ve internet devleri, düzenleyici netlik eksikliğini öne sürerek ve hükümetin baskısından korktuklarını öne sürerek, değiştirilemez token (NFT) platformlarını kısıtlama veya kaldırma politikalarını güncelledi.
Bununla birlikte Çinli sosyal medya devi WeChat’in, kuralların ihlali nedeniyle birkaç dijital tahsilat platformu hesabını kaldırdığı bildirildi.
WeChat, Düzenleyici Sorunlar Nedeniyle NFT’leri Kaldırdı
Çin, son zamanlarda sıkı önlemler, kripto para birimleri ve NFT‘ler uygulayan yargı alanlarından biri olmaya devam ediyor. Firmalar, halihazırda, değiştirilemez tokenler (NFT) ile uğraşan platformları kısıtlamak için politikalarını güncelliyorlar. Ayrıca, bu güncellemelerin nedenlerin bir parçası olarak düzenleyici netlik eksikliğinden söz ediliyor.
Öyle ki Çinli sosyal medya devi WeChat‘in, kuralların ihlali nedeniyle birkaç dijital tahsilat platformu hesabını kaldırdığı bildirildi. Piyasadaki hiper NFT projelerinden biri olan dijital toplama platformu Xihu No.1, kaldırılan platformlar arasında yer aldı. Yerel bir haber kaynağına göre Dongyiyuandian adlı başka bir platform, resmi uygulamasının yasaklandığını açıkladı.
Teknoloji devi Ant grubu tarafından başlatılan dijital bir tahsilat platformu olan WhaleTalk, NFT ticareti için tezgah üstü (OTC) bir masa kullanma cezasını artırma politikasını da güncelledi.
NFT’lerin zorunlu olarak yasaklanmamasına rağmen, değiştirilemez token’larla ilişkili herhangi bir spekülatif ticaret biçiminin hala yasak olduğunu belirtmek önemlidir.
Google tarafından yayınlanan rapordan bir alıntı şu ifadeler yer alıyor:
Dijital koleksiyonların uyumluluğunun net olmadığı arka planda, birçok platform ilgili davranışların daha fazla fermantasyonunu önlemek için ihlalleri aktif olarak engellemeye başladı.
Çin, NFT’leri Yasaklayacak mı?
NFT platformlarıyla bağlantılı yasa dışı işlemlerin ve bot alımlarının artması, birçok teknoloji devini ihtiyati tedbirler almaya sevk etti. Eylül 2021’de açıklanan kripto yasağı sırasında, kripto işlemlerine yardımcı olduğu tespit edilen firmalar veya yabancı kripto firmaları sorumlu tutuldu. Bu nedenle, bu firmaların son eylemleri ve kullanıcı sözleşmesi politikalarındaki değişiklikler, hükümetin baskısını önlemek için yapılmış gibi görünüyor.
Çin anakarasında kripto para birimleri kesinlikle yasak olsa da, Pekin hükümeti NFT‘leri yasaklama niyetinde değildi. Bu, Tencent ve Alibaba’nın geçtiğimiz yıl birkaç yeni NFT patenti başvurusu yapmasının temel nedenlerinden biriydi. Bununla birlikte, Çin’de dijital koleksiyon ürünlerinin artan popülaritesi, onu fiyat spekülasyonlarına ve sahtekarlıklara eğilimli hale getirdi.