Devlet tarafından ticari amaçlar doğrultusunda işletilen Bank of China, blockchain teknoloji sistemlerinin ölçeklendirilme sorununa çözüm getiren yeni bir sistemin patentini Çin Patent Ofisi’nde (SIPO) kayda geçirdi.
Uluslararası platformlarda People’s Bank of China adıyla bilinen Çin merkez bankası ile Bank of China kurumunu birbirlerinden iyi ayırt etmek gerekiyor. Ticari bir kurum olan Bank of China, blockchain ağını ölçeklendirmeye yönelik geliştirilen yeni bir yönteminin patenti için SIPO’ya 28 Eylül 2017 tarihinde bir başvuru gerçekleştirmişti. Ancak SIPO tarafından bu patente ilişkin yapılan açıklama 23 Şubat 2018 tarihinde geldi.
Patent blockchain verilerini sıkıştırmaya yönelik geliştirilen bir yöntemi içeriyor. Bu yöntem sayesinde yeni bloklarda karşılaşılan depolama alanı sorunu, izlenebilirlik ve değişmezlik özelliklerine zarar vermeden çözülüyor.
Patent dosyasında belirtilene göre yeni bloklarda depolanan verilerin alanı şu şekilde azaltılacak: herhangi bir full-node müşteriden bir sıkıştırma talebi aldığında çoklu bloklar bir “veri bloğuna” dönüştürür. Bu “veri bloğu” da geçici olarak farklı bir veri depolama sisteminde tutulur.
Veriler daha sonra “veri bloğunun” hash değerini de kapsayan bir hash işleviyle çalıştırılır ve sıkıştırma işlemi, sıkıştırılmış blok ve veri bloğu arasındaki ilişkiyi kayda geçirir. Bütün bu işlemler blockchain ağına kaydedilir.
Kripto para düzenlemeleri açısından oldukça katı bir tutuma sahip olan ülkelerden birisi olan Çin Halk Cumhuriyeti ICO’ları yasaklamıştı. Üstelik yabancı borsaların ülke dahilinde faaliyet göstermelerini engellemek için ekstra tedbirlere başvurmuştu. Öte yandan Güney Kore Maliye Bakanı bu ayın başlarında Çin merkez bankası genel müdürüyle yaptığı bir toplantı esnasında ilgi çekici açıklamalarda bulunmuştu. Bakan Çin ile Güney Kore arasında blockchain alanında yapılacak bir işbirliğine olan ihtiyaca dikkatleri çekmişti.
Blockchain teknolojisinin, kripto paralara karşı sert önlemler alan Çin Halk Cumhuriyeti sınırlarında da giderek yaygınlaştığına şahit oluyoruz. Çin merkezli uluslararası bilgisayar şirketi Lenovo da bu haftanın başında blockchain temelli bir patent aldı. Ancak bu patentin kaydı Çin’deki SIPO’ya değil ABD Patent ve Marka Ofisi’ne yapıldı.