Çin’in üst seviye internet sansürleme kurumu Blockchain’le bağlantılı hizmetleri düzenlemek adına yeni bir plan oluşturdu.
Çin Siberalan Yönetim Kurumu (CAC) geçtiğimiz günlerde taslak poliçe yayımladı. “Blockchain Bilgi Hizmetlerinin Düzenlenmesi” başlıklı tasarı yürürlüğe girmeden önce geri bildirimleri almak için bekliyor. Tasarı yürürlüğe girerse ülkenin Blockchain sektörü adına ilk düzenleme paketi olacak.
Tasarıda CAC Blockchain hizmeti sağlayıcılarını “kuruluşlar ya da node’lar” olarak tanımladı ve bu hizmet sağlayıcılarının kişilere ya da kurumlara internet sitesi aracılığıyla veya mobil cihazlarla hizmet sağlayan girişimler olduğunu belirtti. Tasarı içeriğinde 23 adet makale yer alıyor ve bunlardan bir tanesi Blockchain hizmeti sağlayıcılarının halka açılmadan 10 gün öncesinde CAC’a kayıt yaptırması gerektiği yazılmış. Aynı zamanda Blockchain startup’larının isimleri, hizmet çeşitleri, sektörü ve sunucu adresleri CAC’a sunulacak ve herkes tarafından görülebilecek.
CAC henüz hangi tip Blockchain startup’larının kendi tanımlamasına uygun olduğunu belirginleştirmedi, bazı sektör uzmanları Çin’in supernode’ları kullanan Blockchain projelerini hedef almış olabileceğini öne sürdü.
BTC.TOP madencilik havuzunun kurucusu Jiang Zhuo’er tasarı hakkında görüşlerini şöyle bildirdi:
Örneğin EOS ağının kişi ya da şirketler tarafından yönetilen 21 supernode’u var. Bütün bu superonde’lar düzenlemelere uygun olmak zorunda.
Aynı zamanda bazı alanlarda Blockchain hizmetleri sunanlar o alanın yetkililerinden lisans almak zorunda olacak. Örnek vermek gerekirse habercilik, eğitim ve eczacılık alanında faaliyet gösterenler CAC’a başvurmadan önce ilgili alanın lisansına sahip olması gerekiyor. Ek olarak Blockchain kullananlar Çin yasalarına aykırı bilgileri yaratma, çoğaltma, yayımlama ve yaymaları yasaklanacak.
Geçmişte Çin’in sansüründen kaçmak adına Blockchain kullanılmıştı. Örneğin yakın zamanda Metoo movement adı verilen bir eylemde ilaç üretim makineleriyle alakalı skandal bilgiler Ethereum Blockchain’i üzerinden yayımlandı ve sansürlenemedi.
Son olarak tasarıda KYC (kullanıcıların kimliklerini doğruladıkları sistem) kurallarının mecburi olduğu belirtildi. Kullanıcılar ulusal kimlik numaralarını ve telefon numaralarını doğrulamak zorunda olacak. Hizmet sağlayıcıları Blockchain’lerini kullanan kullanıcıların bilgilerini 6 ay boyunca saklayacak. Tasarı hakkında geri bildirimler 2 Kasım’a kadar alınacak ve tasarının onaylanması için bir sonraki adıma geçecek.