Chainlink’ten araştırmacılar, finansal varlık altyapıları dijitalleşmeye devam ettikçe varlık yöneticilerinin tokenizasyon sürecini hızlandırmak için önemli bir fırsata sahip olduğuna inanıyor. Beyond Token Issuance başlıklı sektör raporunda blockchain ağı Chainlink, fırsatın nerede olduğunu ve birlikte çalışabilirliğin ve gerçek dünya verilerinin tokenizasyon sürecinden geçmiş varlıkların değerini nasıl ortaya çıkarabileceğini açıkladı.
Chainlink Ekibinden Dikkat Çeken Rapor
Rapor, varlık yöneticileri için tokenizasyonun potansiyel faydalarını ortaya koydu. Bu adım hareketsiz sermayenin kilidinin açılmasını, varlıklara daha fazla kullanılabilirlik sağlanmasını ve yeni gelir modelleri yaratılmasını içeriyor.
Bunların dışında Chainlink, varlık yöneticilerinin aynı zamanda birleşik müşteri portföyleri oluşturabileceğini, hizmet tekliflerini farklılaştırabileceğini ve tokenizasyon sürecini daha otomatik risk değerlendirmesine izin verdiği için risk yönetimini geliştirebileceğini söyledi.
Raporda Chainlink ayrıca blockchain ağlarının mevcut finansal ekosistemin ayrılmaz bir bileşeni haline gelmeye devam ettiğini savundu. Ayrıca şirket geleneksel ve blockchain tabanlı varlıkların halihazırda tek bir finansal ekosistemde birleştiğini vurguladı. Araştırmacılar bunun, blockchain ağlarının varlık depolama ve işlemler için üstün bir altyapı sunması nedeniyle sürekli dijitalleşmeden kaynaklandığına inanıyor.
Blockchain ve Geleneksel Sistem Entegrasyonu
Chainlink Labs‘in sermaye piyasaları direktörü Ryan Lovell, konuya yönelik tokenizasyon sürecinin birkaç yıldır araştırma ve geliştirme aşamasında olduğunu söyledi. Lovell, kurumların basit hesap bakiyelerini ekosisteme aktardıklarını ve tokenizasyon sürecinin işletmeleri üzerindeki potansiyel etkisini yalnızca temel düzeyde anlamaya çalıştıklarını açıkladı. Lovel konuya yönelik şunları söyledi:
“Bu, motoru veya içi olmayan bir konsept otomobil yapmaya benziyordu. Geleceğin neler getireceğine dair sadece temel bir kabuk.”
Ancak yönetici, tokenizasyonun bir sonraki aşamasının daha çok temel altyapının oluşturulmasıyla ilgili olacağına inanıyor. Bu, tokenizasyon sürecini tamamlamış varlıkların geleneksel sistemler ile özel ve halka açık zincirler arasında oluşturulabilir ve programlanabilir hale getirilmesi için gerekli.
Bu arada Chainlink yöneticisi, söz konusu varlıkları gerçek dünya verileriyle geliştirmenin ve bunların blockchain ağları ve geleneksel sistemler arasında birlikte çalışabilir hale gelmesine izin vermenin güçlü uygulamaların kilidini açabileceğine inanıyor. Lovell, bu kullanım senaryolarının geleneksel finans altyapısına göre daha fazla şeffaflık, daha düşük maliyetler ve daha akıcı idari süreçler içereceğini söyledi:
“Kurumların yalnızca token ihraç etmenin ötesine geçmelerini, token’laştırılmış varlıkları tüm yaşam döngüleri boyunca yönetmelerini ve zincirler arası ekonomide işlem yapmalarını sağlamak için şu anda aktif olarak çeşitli heyecan verici girişimler üzerinde çalışıyoruz.”