Ethereum kurucusu Vitalik Buterin 1 Nisan’da tartışma yaratan bir açıklama yapmıştı. Görünen o ki Buterin şaka yapmıyormuş.
Buterin’in yaptığı açıklama ether token’i sayısına sınırlama getirilmesi yönündeydi. Fikir ortaya çıktığından beri Ethereum topluluğu tarafından tartışılıyor. Ether token’i sayısı üst limiti henüz belirlenmedi ve her geçen gün ether token sayısı artıyor.
Buterin endişelerin farkında görünüyor. Bu yüzden ekonomik devamlılığı sağlamak için token sayısı 120 milyona ulaşıldığı zaman yeni ether tokeni üretmeme teklifinde bulundu. Buterin’e göre token sayısını 2014 Ethereum token satışlarında satılan 60 milyon ether’in tam olarak 2 katına sabitlemek uzun vadede fayda sağlayacak.
Geçen hafta Ethereum geliştiricileri bir toplantıda buluştu. Buterin tasarısını geliştiricilere anlattı ve salonda gülüşmeler duyuldu. Buterin anlatmaya devam ettikçe toplantıdaki hava ciddileşmeye başladı.
Teknik açıdan limit değişikliği yapmak oldukça kolay. Topluluktan da yeteri kadar destek gelirse birkaç satır kod ile bir sonraki Ethereum sistem güncellemesinde yenilik gerçekleştirilebilir. Fikir bazı yatırımcılar tarafından sevildi ancak bazıları tarafından Bitcoin 21 milyon token limitine sahip olduğu için tuhaf karşılandı. Bu yüzden teklif edilen limit eleştirildi. Eleştirilerden diğeri ise kapasite belirlemenin ether yatırımını spekülasyona açık hale getirebileceğiydi.
Karşı Görüşler
Bağımsız Ethereum geliştiricisi Darryl Morris’e göre ether’in yatırım aracı olarak görülmesi ilk seçenek olmamalı. Morris güvenlik ve protokolün korunmasının ön planda olması gerektiğine inanıyor.
Buterin’in teklifine karşı çıkan geliştiricilerden Nick Johnson Cuma günü düzenlenen geliştirici toplantısında Morris’e benzer görüşlerini anlattı. Teorik olarak ether sayısının kısıtlanması ether fiyatını yükselteceğinden, küçük miktarda ether işlemlerini yakan sistem karışıklığa yol açacak. Johnson şunları ifade etti:
‘’İşlem ücretleri üzerinden kazanç sağlanması yatırımcıları kripto paralarını daha çok tutmaya iter. Böylece ekosistem daha pasif hale gelmiş olur. Sonucunda maliyetler artar çünkü daha az işlem yapılır. Bu döngünün oluşması kaçınılmaz.’’
Bazılarına göre ether miktarını kısıtlamak ağa dahil olma maliyetlerini arttıracak, yani yeterli parası olmayan dahil olamayacak. Bu da uzun zamandır herkesi kendi ağına katmaya çalışan bir ekosistem için çelişkili bir durum. Eğer yeterince kullanıcı olmazsa merkezsiz olmaktan da söz edilemez.
Buterin’e Katılanlar
Buterin’in araştırmasına göre öne sürülen kötü ihtimallerden hiçbiri gerçekleşmeyecek. Geliştirici toplantısında Buterin işlem ücretlerinin ether fiyatlarından etkilenmediğini ancak Ethereum platformuna talep miktarına göre belirlendiğinin altını çizdi. Bu durumda fiyat artsa bile işlem sayısı artmazsa, işlem ücretleri de artmayabilir.
Diğer yandan Ethereum kripto para dünyası için uygun bir giriş sağlamak zorunda değil. Yeni platformlar yeni yatırımcılara daha iyi sunum yapabilirler.
Buterin:
‘’Kripto dünyası seçici olmamayı yeni coin’lerin biraraya gelmesiyle sağlayabilir. Bir coin’in süper-enflasyonuyla bunu başaramayız.’’
Ethereum enflasyonu şu anda oldukça düşük olmasına rağmen, Buterin küçük miktarda enflasyonun bile büyük bir şey olduğunu ve piyasaya kötü yansıdığını ifade etti. Sınırsız ether miktarından dolayı Ethereum Blockchain’inde yaratılmış token’ler ETH fiyatını geçebilir. Bu da token sayısını sınırlandırmak için başka bir neden.
Madencilere ödenecek işlem ücretleri konusunda Buterin, madencilere yeni yaratılmış token’ler vermek yerine doğrudan işlem ücreti verilebileceğini ileri sürdü. Buterin’e göre bu değişikliği yapmak kolay çünkü geri kalan ether’ler smart contract’lerin içine kilitlenmiş olacak ve işlem ücreti ödeneceği zaman madenciye gönderilebilecek.
Ethereum kurucusunun sözlerini şöyle bitirdi:
‘’Eğer ether fiyatı enflasyon yüzünden düşmeye başlarsa, sonucunda ağı koruyacak parayı sağlayamayacak. Hesaplamanın çok zor olduğunu biliyorum ancak basitçe işlem ücretlerinden gelen toplam gelirin Blockchain güvenliğini sağlayabilmesi gerekiyor. Ve uzun vadede eğer sağlayamazlarsa, kurduğumuz sistemin değeri ortaya çıkmış olur.’’