İsviçre’nin en eski üniversitelerinden Basel Üniversitesi’nin 30 Kasım’da web sitesinden yaptığı resmi açıklamaya göre, Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin’e fahri doktora belgesi verildi.
Basel Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi Buterin’in bu ödüle layık görülmesinin sebebi olarak “Kripto para birimleri, akıllı sözleşmeler ve kurumların tasarımı alanlarındaki olağanüstü başarısını” gösterdi.
Vitalik Buterin’e fahri doktora belgesi, 30 Kasım Cuma günü gerçekleşen üniversitenin yıllık “Dies academus” kutlaması sırasında İktisat Teorisi Profesörü ve İşletme ve Ekonomi Fakültesi Dekanı Aleksander Berentsen tarafından verildi.
Basel Üniversitesi özellikle Buterin’in merkezsizlik fikrini yorumlayışına ve “dijital devrime eşit katılımı” desteklerken gösterdiği “çığır açan” katkılara dikkat çekti. Ayrıca dikkat çekilen noktalardan biri de Buterin’in “bilimsel makalelerini bir üniversite derecesi olmadan ve bir üniversiteye bağlı kalmadan” yazdığı konusu oldu.
Temmuz 2018’de Buterin merkezi borsaları ağır bir şekilde eleştirmiş ve hatta bu borsaların “cehennemde yanmaları” gerektiğini ifade etmişti. Yazılım geliştiricisi kripto topluluğunun “krala yetki verme” fikrinden uzak durması gerektiğini savunmuş ve merkezsizlik fikrine yönelik güçlü bağlılığını tekrarlamıştı.
Öte yandan kasım ayı başlarında Buterin, Ethereum ağında yapılacak yeni güncellemelerle ilgili bazı detayları da açıklamıştı. Vitalik Buterin “Serenity” olarak adlandırılan Ethereum 2.0 projesinin 2014’ten beri toplanan çoklu Ethereum çalışmalarını kapsadığını ifade etmişti. Güncellemeler için herhangi bir tarih vermeyen Buterin, “çok uzak olmadıklarını” dile getirdi.
2015 yazında başlatılan Ethereum platformu akıllı sözleşmeleri içermesi ve merkezi olmayan uygulamalar için bir temel oluşturması sebebiyle topluluğun gözünde iyi bir yer edinmişti. Ancak geçtiğimiz günlerde Ripple’a yenik düşen Ethereum piyasa hacmi açısından üçüncü sıraya geriledi.