Yaklaşık bir hafta önce çoğu kişinin 20 dolara almış olduğu NFT, şu an satışını gerçekleştirirsek 30x’lik bir kar ile projeden çıkma imkanı tanıyor. Yani minimum 0.30 ETH’e satış imkanı veriyor diyebilirim. Lakin proje çıktığı andan itibaren 0.40 ETH, 0.50 ETH hatta 0.80 ETH’lerde satış imkanları sağladı koleksiyon takipçilerine ama satmadılar ve satmadım!
Neden?
Çünkü asıl dikkat çekmek istediğim nokta, bu NFT’nin şu an bana veya koleksiyonerlere sağladığı kazanç değil! Bir nevi bir NFT projesinde neler olabilir düşüncesi ile gelişebilecek, hedeflenen ve planlanan şeyler üzerine dikkat çekmek istiyorum. Çünkü NFT’ler üzerine dışarıdan bakan gözlerin, araştırma yapanların NFT’lere sadece JPEG görseli olarak, anlamsız ve değersiz şeyler gözüyle bakma algısını yıkmak istiyorum. Yani NFT’lerin JPEG kavramından daha fazlasını içerdiğini göstermek istiyorum. Daha ne diyeyim 🙂
Oyun Kurucular Oyunu Yazdı!
Kripto paralar, blok zincirleri, şifreleme ve güvenlik konusunda bilir kişi olan Tansel Kaya’ya bir telefon gidiyor.
Sibel(k): “Abi ben bir proje çıkarmak istiyorum ama kimseden para almayacağım! Mint işlemi gerçekleştirenler sadece gas fee ücreti ödeyecekler. Ekstra olarak onlara 0.01 ETH değerinde ödeme gerçekleştireceğim”.
Tansel Kaya(e): “ Tamam da Sibel, fonu nasıl sağlayacaksın?”
Sibel(k): “Sıkıntı yok abi. Koleksiyon mintlendikten sonra 2. satışlardan gelecek olan telif hakkına %10 pay koyarsak, planlandığımız 0.01 ETH’un ücreti çıkıyor.” (öncesinde Sibel’e NFT piyasasındaki sağlam arkadaşlıkları tarafından 70 ETH fon sağlanıyor.)
Tansel Kaya(e): “Ben varım!”
Proje şaka ile karışık ortaya atılan bir parmak işareti ile hayat buluyor. Ertesi gününe discord sunucusu ve twitter hesabı açılıyor. Discord sunucusu oluyor 40–80k, twitter hesabı oluyor 100k… Muazzam bir sirkülasyon ve hareketlilik başlıyor. Neyse proje 3–4 gün içinde mintlemeye hazır hale getiriliyor ve mint günü geliyor. Benimde Whitelist hakkım olduğu için mintledikçe mintliyoruz, mintledikçe mintliyoruz! Epi topu bir tane hakkımız var zaten 🙂
Mint işlemi gerçekleşirken ilk satış geliyor 0.30 ETH… Sonra 0.66 ETH’den satış gerçekleşiyor. İlerleyen saatlerde yüksek satışlardan biri diyebileceğim 0.88 ETH satışı geliyor. Düşünün akşam saatlerinde 21:00’da başlayan mint sürecinden 1–2 saat sonra 27 bin TL’lik kazanç sağlamış oluyorsunuz. Buda bir şey mi gece 2 civarlarında 4 ETH’luk satış gerçekleşiyor! Aman Allah’ım neler oluyor? Peki bu satış niye geliyor? Çünkü satılan NFT’nin numarasına baktığımız zaman, 69 numarasına sahip olduğunu görüyoruz ve koleksiyonda 6969 adetten oluştuğu için, manidar bir mesaj ile selamını veriyor ve satılıyor. Eee ne alaka diyeceksiniz? NFT satışlarında bu gibi sayısal satışlarda, henüz NFT’nin reveal dediğimiz, tasarımsal görüntünün gözükme olayı gerçekleşmediği için bu numaradaki NFT’nin değerli olabileceği düşünülür ve koleksiyon sayısının rakamlarını içerdiği için ekstra değerli(nadirlik) olabileceği düşünülür. Neyse satışlar gelmeye devam ediyor ve koleksiyon floor fiyatı olarak 0.40 ETH, 0.45 ETH derken maximum 0.51 ETH’e kadar ulaşıyor. Sonrasında reveal saati açıklanıyor! Yani 69 saat sonra almış olduğumuz NFT’lerin neye benzediğini görebilir duruma geleceğiz ama açık konuşmak gerekirse NFT’nin tasarımları çokta kişiler için önemli olduğunu düşünmüyorum.
Neden?
- Güzel bir hype yaratıldığı için koleksiyonun gideceği düşünülüyor.
- Sağlam bir kitle koleksiyonu takip ettiği için gerçekten koleksiyonun ilerleyebileceği hissini yaşatıyor.
Neden Mi Bahsediyorum?
Kısa süre içinde güzel bir hype yaratan ve hepimizde acaba paranoyak mıyız düşüncesini oluşturan For The Culture NFT koleksiyonunun yaptıklarından!
Dilerseniz daha fazlası ve heyecanımı daha iyi aktarabilmek adına sizi aşağıdaki videoya davet edeyim.