Ah bu kuşlar ah! Bakıldığında ne kadar sevimli, tatlı gözüküyorlar değil mi? Öyleler tabi! Ama bir o kadar da gizemliler! Yazımın ilerleyen dakikalarında bu gizemi çözeceğiz. Peki kim bu kuşlar?
Ay kuşları diyorlar onlara, yani Moonbirds!
Yaklaşık olarak 1–2 haftadır NFT sektörünü meşgul ediyor bu kuşlar. Neden mi? Çünkü 2.5 ETH gibi bir fiyat ile mintlenen yani satın alınan ve şu an baktığımız en düşük satın alma fiyatı diyorum ben ona yani floor fiyatı 39.4 ETH olmuş durumda. Tamı tamına 20 katlık bir ivme yakalamış diyebilirim… Dolar kavramıyla da okuyup, hayalinizde canlanmasını ve birazda iştaha gelmek istiyorsanız 120 bin cash dolar’a denk geliyor… Wu..huuu… Her yerde dolar sembolü görmeye başladım ama sadece görüyorum, fiziki olarak bir şey yok 🙂
Peki hiç düşündünüz mü veya araştırdınız mı? Bu kuşlar neden bu kadar değerli? Çizilen karakter tasarımlarından dolayı mı yoksa fiyatı bir anda bu kadar yükseldiği için mi gündemi meşgul ediyor? Ya da durun durun işin arka planında dönen farklı şeyler mi var ?
Şayet seninde benim gibi NFT koleksiyonlarını takip ederken, kendine göre belirlediğin kriterlerin vardır. Şeyden bahsediyorum canım, bir koleksiyonu incelemen veya yatırım yapman için şurasına ya da burasına bakarım dediğin şeyler. İşte o şurası ya da burası diye tabir ettiğimiz kısımların başında şahsen ben ilk önce bir koleksiyonda NFT’lerin tasarımına bakarım. Çünkü benim için NFT’nin çizimleri güzel olmalı ki kapağını kaldırıp içinde ve arkasında neler olup bittiğine bakayım, onu daha fazla araştırayım ama bu koleksiyonda tasarımdan bağımsız olarak hareket eden farklı şeyler vardı. İşte o farklı şeyde Kevin Rose’tu… Yani projenin kurucusu (Founder’ı).
Peki kimdi bu adam? Ne yapıyordu da bu kuşların bu kadar yükselmesini sağlıyordu?
Kevin Rose, o bir girişimci. Daha doğrusu risk yönetimi yapan, küçük projelere, küçük şirketlere veya genel olarak “küçük şeylere”, ilerleyen zamanlarda kendisine güzel geri dönüşler sağlayacak şeyleri önceden kestirip yatırım yapan birisi ki bu zamana kadar yaptığı çoğu şey bunu gösteriyor… Bunun yanı sıra kendisi bir içerik üreticisi, Twitter profil sayfasına baktığınız zaman proof_xyz ve modern_fi isimli podcast’ler düzenlediği bir platforma sahip. Tabi bununla da kalmayıp aslında en önemli noktalardan bir tanesi takipçi sayısına baktığınızda yaklaşık olarak 1.6 milyonluk bir kitleye sahip olması… Ne olacak ki demeyin! Düşünsene yönlendirebileceğiniz, ulaşabileceğiniz 1.6 milyonluk bir kitleye sahipsiniz… Baş nereye giderse, kuyrukta onu takip eder misali… Tabi bu girişimci arkadaş, değerli büyüğümüz bununla kalmıyor ve zamanında PROOF Collective isimli bir NFT koleksiyonu çıkarıyor. Durun! Dikkat Edin! ve sindire sindire okuyun! Bu koleksiyonun şu an ki floor fiyatı 130 ETH.
Hey orda mısın? Bayılmadın değil mi?
Devam ediyoruz, salma kendini! “Tamam 130 ETH’de, bana ne bundan, bende o kadar para yok ki! Hesabını bile doğru düzgün yapamıyorum, benim ne işime yarar?” Deme deme, öyle deme işte! Kapatma kendini, vizyonunu daraltma! Evvv..vet doğru bizde bu NFT’i almak için bu kadar para yok ama bunu almaya gücü yeten insanlar var ve şu an deli gibi bu koleksiyondan bir tanesine sahip olmak için yarışıyorlar? Peki Neden?
Sen hiç milyonluk insanlarla bir araya geldin mi?
Eğer ki bu koleksiyonu çok çok önceden fark etseydin, bel ki 400–500 $ arası bir fiyata mintlemiş olacaktın ama şimdi gördüğün gibi floor almış başını gidiyor. Bu senin benim için olumsuz ama koleksiyon için değerli bir durum! Fiyatı bir kenara itersek, varlıklı insanların işin içine dahil olmak istediği anlamına geliyor bu. Düşünsene bir çok varlıklı insan bir araya geldikçe daha çok varlıklı insan bir araya gelecektir. Bu da ortaya ne çıkarır? İş yapmak isteyenlerin, parasına daha fazla değer katmak isteyen insanların bir araya gelmesine imkan tanıyacaktır, tanıyor da zaten. Durum bundan ibaret olacak ki, Kevin ROSE’un topluluğuna dahil olmak isteyen kişiler, onunla ve onun yanında olan insanlarla daha fazla kazanmak ve iş geliştirmek için MOONBIRDS ismini verdiğimiz Ay Kuşları koleksiyonunu çıkardılar ve desteklediler.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.
Ben Sercan.