Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu yapay zeka ile ilgili bir kararı onayladı. Karar, yapay zekanın gelişimini etkilemeyi amaçlayan dünya çapındaki çeşitli hükümet girişimleri arasındaki en son çabayı temsil ediyor. ABD tarafından başlatılan ve aralarında Çin’in de bulunduğu 123 ülke tarafından desteklenen karar 2 Mart’ta oybirliğiyle kabul edilerek BM üyesi 193 ülkenin tamamında yaygın bir desteğe işaret etti.
BM’den Yapay Zeka Adımı
Karar, ülkeleri insan haklarını korumaya, kişisel verileri korumaya ve yapay zekaya yönelik risklere karşı izlemeye teşvik ediyor. Birçok yapay zeka girişimi uygulanabilirlikten yoksun olsa da teknolojinin diğer potansiyel olumsuz etkilerinin yanı sıra demokratik sistemleri bozma dolandırıcılık faaliyetlerini şiddetlendirme veya önemli iş yerlerinin değiştirilmesine neden olma potansiyeline ilişkin endişeler devam ediyor. Kararda şu ifadeler yer aldı:
“Yapay zeka sistemlerinin uygunsuz veya kötü niyetli tasarımı, geliştirilmesi, konuşlandırılması ve kullanımı ile insan hakları ve temel özgürlüklerin korunması, geliştirilmesi ve kullanılmasını baltalayabilecek riskler bulunuyor.”
Güvenlik Konseyi kararlarının aksine BM Genel Kurulu kararlarının yasal bağlayıcılığı yok ve bunun yerine küresel duyarlılığın göstergeleri olarak hizmet ederler. Bu karar, uluslar da dahil olmak üzere çeşitli kuruluşları güvenli yapay zeka sistemleri için düzenleyici çerçeveleri teşvik etmeye çağırmakta.
Karar, varlıklı ülkeler ile daha az varlıklı gelişmekte olan ülkeler arasındaki dijital uçurumu kapatmayı ve bu ülkelerin yapay zeka tartışmalarına dahil olmalarını sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca gelişmekte olan ülkeleri hastalık tespiti, sel tahmini, tarımsal destek ve işgücü eğitimi gibi yapay zeka avantajlarından yararlanmak için gerekli teknoloji ve becerilerle donatmaya çalışmakta.
Yapay Zeka Alanında Neler Oluyor?
Kasım ayında Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve bir düzineden fazla ülke, yapay zekayı kötü niyetli aktörlerden korumaya yönelik önlemlerin ana hatlarını belirleyen kapsamlı bir küresel anlaşma yaptı. Anlaşma, teknoloji şirketlerinin doğal güvenlik özelliklerine sahip yapay zeka sistemleri geliştirmeleri gerektiğini vurguluyor. Karar, yeterli korumadan yoksun veya uluslararası hukuku ihlal eden yapay zeka sistemlerinin uygunsuz veya kötü niyetli yaratılması, ilerletilmesi, uygulanması ve kullanılmasına karşı uyarıda bulunuyor.
Bu arada büyük teknoloji firmaları genel olarak yapay zeka düzenlemesinin gerekliliğini onaylarken, herhangi bir kuralın kendi çıkarları için avantajlı olmasını sağlamayı savundular. Ancak Avrupa Birliği kanun koyucuları 13 Mart’ta dünyanın ilk kapsamlı yapay zeka düzenlemelerine nihai onayı verdi. Bazı adımların ardından bu kuralların Mayıs veya Haziran ayına kadar yürürlüğe girmesi bekleniyor.
AB düzenlemeleri; biyometrik gözetim, sosyal puanlama sistemleri, öngörücü polislik, duygu tanıma ve hedeflenmemiş yüz tanıma sistemleri dahil olmak üzere çeşitli teknolojileri yasaklıyor. Beyaz Saray da Ekim ayında yayınladığı yeni bir idari emirle ulusal güvenliği artırırken tüketiciler, çalışanlar ve azınlıklar için yapay zeka risklerini azaltmayı amaçladı.