Bitcoin, arzı yükselme eğiliminde olduğu için stablecoin satın alma gücünde yaşanan artıştan faydalanıyor. Blockchain veri analiz firması Glassnode’dan alınan verilere göre stablecoin arz oranı (SSR) osilatöründe devam eden bir düşüş olduğunu dikkatlerden kaçmadı. Bitcoin, ilk olarak Ekim 2023’te yükselişe geçtikten sonra bu ay iki yılın en yüksek seviyesine çıktı ve stablecoin verileri bunun tesadüf olmadığını gösteriyor.
Bitcoin’e Yönelik Dikkat Çeken Veri
SSR osilatörü; Bitcoin piyasa değeri ile bilinen tüm stablecoin birleşik değeri arasındaki oranı takip eder. Glassnode’un açıkladığı gibi bu veri Bitcoin ve USD arasındaki arz/talep mekaniği için bir vekil görevi görüyor. SSR değerleri düşük olduğunda, stablecoin’ler Bitcoin arzını satın almak için daha fazla satın alma gücüne sahip olur. Ekim ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra SSR osilatörü önemli ölçüde geriledi ve 25 Ekim’de 4,13 iken 22 Ocak’ta sadece 0,74’e düştü.
Blockchain veri analiz firması CryptoSlate’in araştırma ve veri analisti James Van Straten, genel stablecoin piyasa değerindeki değişiklikleri analiz ederek 2023 yılının dördüncü çeyreğinden itibaren arzda bir artış olduğunu belirtti. Bu yıl da bu eğilim devam ediyor. Straten, X abonelerine 31 Ocak’ta verdiği demeçte konu ile alakalı şu ifadelere yer verdi:
“Geçen hafta stablecoin’lerin Bitcoin’e rotasyonuyla gördüğümüz gibi, bu Bitcoin’i 42.000 doların üzerine gönderdi. Stablecoin arzı şu anda en düşük seviyeden 10 milyar dolar daha yüksek ve son 30 günde %3,5 daha yüksek.”
GBTC Çıkışları ve Bitcoin
Bitcoin şu anda arz dinamiklerinde değişiklikler ile karşı karşıya kalıyor. Bunlar, Amerika Birleşik Devletleri’nde ilk kez kurumsal sermaye akışına kapı açan yeni başlatılan spot Bitcoin borsa yatırım fonları sayesinde gerçekleşiyor. Glassnode, haftalık bülteni The Week On-Chain’in son sayısında, GBTC’nin ETF olarak piyasaya sürülmesinden üç hafta sonra zincir üzerindeki akışların hala değişken bir durumda olduğunu kabul ediyor. Araştırmacılar konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi:
“Uzun yıllar boyunca %2 gibi çok yüksek bir bir NAV iskontosuyla işlem gördükten sonra, spot ETF ürününe dönüşüm önemli bir yeniden dengeleme olayını tetikledi. Dönüşümden bu yana GBTC ETF ürününden yaklaşık 115,6 bin Bitcoin çıktı ve bu da önemli piyasa sıkıntıları yarattı.”
Bu çıkışlar devam ederken, tahminler yakın gelecekte hacimlerin hızla azalarak satış tarafı baskısını azaltacağını öngörüyor. Glassnode, kurumsal akışların daha geniş çapta zincir içi hacimleri artırdığını da ekliyor.