Kripto para dünyasında artık herkes bir sonraki döngüyü beklemeye başladı. Hatta hazırlığını yapmış olanlar bile var. Beklentiler yüksek. Bugün analist Michael van de Poppe döngüyle ilgili olarak uzunca bir paylaşım yaptı. Analist BTC için başlıkta verilen değerlerin gelip gelmeyeceğine odaklanıyor. Değerlendirmelerine bakalım.
Azalan Getiriler
Analiste göre kurumsal bir döngünün içerisinde yer alıyoruz. Bu durum kripto para piyasalarının daha önce görmediği bir para akışının piyasalara geldiği anlamına geliyor. ETF‘deki son girişler ilginin varlığını gösteriyor. Şimdi herkes zirvenin nerede olduğunu merak ettiği için analist öncelikle azalan getirilere işaret ediyor.
Analiste göre bu konu geçtiğimiz birkaç ay içinde çokça tartışıldı. Ancak esasen bu durum piyasaların bu kez daha düşük bir zirveye sahip olacağı anlamına geliyor çünkü önceki boğa döngülerindeki getiriler zamanla azalıyor. Analist azalan derken bir önceki zirvenin mevcut zirveden daha önemli bir % kazanca sahip olduğu anlama işaret ediyor. Örneğin, 2021’deki zirve %2.000’lik bir yüzde kazancına sahipken, 2017’deki zirve döngünün en düşük seviyesine kıyasla %12.000’lik bir yüzde kazancına sahipti. Ancak analist bununla ilgili olarak endişeleri olduğunu belirtiyor.
Azalan Getiriler Konusunda Endişeler
Analist azalan getiri diyerek bu döngünün potansiyel getiri olarak %1,900’lük bir getiri sağlayabileceğini belirtiyor. Bu durum BTC için 300,000 dolarlık bir zirveye eşit azalan getirilerin mümkün olabileceğini ifade ediyor. Peki ama neden azalan getirilere odaklanılıyor? Bu teorinin arkasında geçerli olan nedir?
Azalan getirileri tartışan analist, teknoloji odaklı hisse senetlerinin 2008 döngüsünden ve ayı piyasasından sonra neden tavan yaptığını soruyor. Bitcoin teknolojik bir ilerleme olduğu için varlığa akan daha büyük miktarda nakdi keşfedebilir, bu da azalan getirilerin arkasındaki teorinin zayıf görünmesine neden olabilir.
Analist burada bir soru daha soruyor: FTX‘in birincil piyasa yapıcı olarak piyasaları 69.000 dolarda durmaya zorlamasıyla önceki döngü gerçekten de geri itildiyse, Bitcoin fiyatı 80.000 dolar, 100.000 dolar ve hatta 120.000 dolara yükselirse ne olacak? Piyasadaki yükselişe FTX gibi engel olabilecek bir faktör de yok. Analiste göre böyle bir ralli, bu boğa döngüsünde oyun alanının çok daha yüksek olacağı anlamına geliyor.
Analiste göre nihayetinde, sürekli olarak azalan getiriler olması gerektiğini öne sürmek nispeten kusurlu bir yaklaşım anlamına geliyor. Bu nedenle analist böyle bir teoriyi kafasından siliyor.
BTC İçin Dört Yıllık Döngü
Analiste göre bu kavram, önceki döngülerde hareket eden piyasaların bir başka kilit kavramı. Bu açıdan, altta yatan arz ve talep şokunun etkisi Bitcoin‘in fiyat hareketine olumlu bir itici güç sağlıyordu. Ancak analiste göre şimdi durum farklı. Bu yaklaşım makro-ekonomik oyun alanının şu anda olduğu kadar önemli bir rol oynamadığı bir dönemdeydi. Analiste göre Bitcoin’e yatırım yapılırken farklı faktörler göz önünde bulunduruluyordu.
Şimdi piyasalara yeni katılımcılar katıldı ve bu katılımcılar genellikle 60 gün içinde gerçekleşecek bir halving’i önemsemiyor. Buna göre risk bir tarafa ya da diğerine doğru eğilirse bir noktada fonları döndürmeleri gerekiyor. Analist halving’in piyasalar üzerinde muhteşem bir etkisi olacağını kabul ediyor.
Analist ayrıca bir Bitcoin madenciliğinin fiyatı ile bir Bitcoin’in değeri birbirinden nispeten uzak olduğundan, halving’in kendisinin gerçekleşen döngü sayısı üzerinde nispeten daha düşük bir etkisinin olacağını belirtiyor. Analist bu noktada dört yıllık döngünün gerçekleşeceği görüşünde. Tabi böyle bir durumda halvinge doğru tüm zamanların en yüksek seviyesinin kırılması analiste göre zor.
ETF’nin Onaylanması
Analiste göre işlerin ilginçleştiği yer burası. Kısa bir süre önce onaylanan Spot Bitcoin ETF’sinin piyasalar üzerinde fiyatlandırılmamış bir etkisinin bulunduğu görüşünde. ETF’lere birkaç milyar dolar aktığı için ilk birkaç haftada çok ilgi gösterildi.
Dolara karşı koruma sağlayacağı için birçok kurumun Bitcoin’e sahip olmak için yatırım temelli bir yaklaşım benimsemesi için kullanacağı bir argüman var artık. Bu açıdan ETF, uzun süre göremeyeceğimiz bir boğa döngüsünü mümkün kılıyor.
Bitcoin Nereye Gidiyor?
Analiste göre Bitcoin dünya genelinde geçerliliğe ve güvenli bir seviyeye doğru ilerliyor. Kurumların Bitcoin üzerine bahis oynaması ve Bitcoin’e fon ayırmak istemesi, gerçek varlığa gerçekten inandıkları için değil; daha ziyade kendi finansal sistemlerine veya para birimlerine inanmadıkları içindir. Analiste göre finansal sistem olması gerektiği kadar etik ve adil olsaydı Bitcoin’in varlığı söz konusu bile olmayacaktı.
Bitcoin ve kripto paralara doğru büyük bir akının olduğu 3. dünya ülkelerinde mevcut bir enflasyon riski var. Ancak ABD hükümetinin borç seviyelerini ve oradaki finansal sistemin potansiyel başarısızlığını çevreleyen yavaş ve kademeli bir korku artışı da söz konusu. Kurumların Bitcoin’e ve aynı zamanda altına yönelmesinin altında yatan gerçek de bu. Bitcoin’in halving ile arzının yarıya inmesi ve sabit arz teorisi güvenli olduğu için kurumların bu belirli varlıklara yatırım yapma kararını vermesinin nedeni açığa çıkıyor.
Önceki boğa döngülerinde, analiste göre piyasalar birkaç yeni katılımcının akınını bekliyordu. Aslında 2017, bireysel yatırımcıların piyasalara atladığı bir döngü oldu. 2021’de ise risk sermayedarları vardı. Şimdi ise piyasalara kurumsal yatırımcılar giriyor.
Analistin BTC Yatırımcılarına Önemli Tavsiyesi
Analiste göre kripto para alanı Dot.com balonu olarak hatırlayacağımız bir döngüye giriyor. Kriptoyu bir bütün olarak kullanmadığımız ama dünyanın kripto ve Bitcoin’in bir sonraki adım olduğunu anladığı bir döngü bu.
Analist bu döngünün ne kadar süreceğini bilmiyor. Bunun daha çok likidite döngüsünün ne kadar süreceği ile ilgili bir soru olduğunu belirtiyor. FED’in faiz oranlarını düşürmesi gerekiyor, bu yüzden muhtemelen sıfıra ulaşana ve birkaç ay orada kalana kadar piyasalar yükselecek. Analiste göre sanki 1928’deymişiz gibi bir hava var. O zaman piyasalar da havadan yükselmeye başlamıştı.
Analist tam da bu noktada zirveye işaret ediyor ve şu tavsiyeleri yapıyor:
“Belki de 250.000 dolarda ya da 600.000 dolarda zirve yapacağız. Bilemiyorum. Büyük olasılıkla teorileri bir kenara bırakıp piyasaların şu anda düşündüğünüzden çok daha yukarılara çıkmasını beklemeniz gerektiğini düşünüyorum. Çünkü piyasalar her zaman böyle hareket eder.
Bu ne kadar sürecek? En olası senaryoya göre 2025’in 3. veya 4. çeyreğinde zirve yapacağız. Ancak likidite geçerliliğini korursa bu boğa döngüsünün 2026 veya 2027’ye kadar süreceğini söylemek makul olabilir.
Bundan sonra, 1929 ve 1930’da gördüğümüz gibi yıkıcı bir kriz ve çöküş yaşayacağız. Bu da on yıllık deflasyonist oranlara, finansal sistemlerin bozulmasına, hala yüksek borç seviyeleriyle uğraşmaya, ancak Bitcoin ve Altın ve Bitcoin Standardı ile güvenli varlıklara kaçışa yol açacak.
Bu boğa döngüsünde alabildiğiniz kadar Bitcoin alın. Likidite çöküşü gerçekleştiğinde bir süreliğine nakde geçin ve %80’lik çöküşten sonra Bitcoin’e geri dönün. Dolar cinsinden değerlemelere bakmayın. Satın alma gücünüze bakın.”