Beyaz Saray, Bitcoin gibi kripto para birimlerinin madenciliğinin yapılmasının çevresel etkilerinin ABD’nin iklim değişikliğiyle mücadele çabalarını engelleyebileceğini söyledi.
Bu sonuç, Biden yönetimini kripto varlıkların karbon ayak izi konusunda halihazırda şiddetlenen bir tartışmanın merkezine itiyor. Eleştirmenler, kripto madenciliği operasyonlarında kullanılan elektrik miktarı konusunda aylardır alarm niteliğinde açıklamalarda bulunuyordu.
Beyaz Saray Beklemede
Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Politikası Ofisi belirli düzenlemeler öngörmekten kaçınırken, Perşembe günü yayınladığı raporda ABD’nin kripto üretimine bağlı kirliliği azaltmak adına harekete geçmesi gerektiği açıklandı. Ofis, federal hükümetin güç kullanımı hakkında daha fazla veri toplaması ve standartları belirlemek için eyaletler ve kripto endüstrisi ile birlikte çalışması gerektiğini söyledi.
Beyaz Saray ofisi şu açıklamayı yaptı:
Kullanılan teknolojinin enerji yoğunluğuna bağlı olarak, kripto varlıkları ABD’nin iklim taahhütleri ve hedefleriyle tutarlı olarak net sıfır karbon kirliliğine ulaşma çabalarını engelleyebilir.
Rapora göre, ABD’deki kripto işlemleri şu anda ev bilgisayarları kadar enerji kullanıyor. Başkan Joe Biden, Mart ayında kripto para birimleriyle ilgili kapsamlı bir idari emrin parçası olarak çalışma yapılmasını emretti. Önümüzdeki haftalarda, diğer federal kurumların ve ofislerin ABD’nin varlık sınıfıyla nasıl başa çıkması gerektiğine dair öneriler ve raporlar yayınlaması bekleniyor.
Perşembe günü açıklanan sonuçlar, Biden yönetiminin iklim değişikliğini hafifletmeye odaklanmasıyla örtüşüyor. Amerikan devlet kurumları 2021’in başından bu yana küresel ısınmayla ilgili bir dizi çalışma başlattı.
Bitcoin ve Ethereum blok zincirlerinde yeni coinlerin yaratılması ve işlemlerin doğrulanması, birden fazla bilgisayarın karmaşık matematik bulmacalarını çözmek için yarıştığı ve kazananın da token ödülleri karşılığında blok zincirine yeni doğrulanmış işlemler eklediği enerjinin yoğun olarak kullanıldığı bir süreci içerir.
Yazılım Yükseltme
Ethereum ağı bu ay, blok zincirini daha az enerji kullanılan bir sisteme geçirecek olan ve Merge olarak bilinen büyük bir yazılım güncellemesinden geçecek. Bitcoin ve Ethereum sırasıyla dünyanın birinci ve ikinci en büyük token’ları olarak kabul ediliyor.
Beyaz Saray tarafından Perşembe günü açıklanan istatistiklere göre, 2020’de %3,5 olan dünya Bitcoin madenciliğinin %38’i ABD’de yapılıyor. Bu arada, rapora göre, kripto varlıklarını destekleyen blok zincirleri artık Arjantin ve Avustralya da dahil olmak üzere birçok ülkeden daha fazla enerji kullanıyor.
Belgede, kripto madenciliği faaliyetlerinden kaynaklanan hava, gürültü ve su kirliliğinin çevreye zarar verebileceği ve yetersiz hizmet alan topluluklar için çevresel adalet sorunlarını daha da kötüleştirebileceği belirtiliyor. Aynı zamanda, bu operasyonlardan kaynaklanan artan elektrik talebi, zaten yoğun olan elektrik şebekelerine ekstra yük getirebilir.
Standartların Geliştirilmesi
Beyaz Saray, eyaletler ve kripto endüstrisi ile birlikte çalışan federal kurumlar tarafından geliştirilen yeni standartların etkiyi azaltabileceğini söyledi. Bunlar gürültü oluşumunu azaltacak ve temiz enerji kullanımını teşvik edecek önlemleri içerebilir.
Biden’ın Mart ayındaki icra emri uyarınca, hükümet genelindeki kurum ve ofislerin bu ay başkana bir dizi rapor göndermesi gerekiyor. Perşembe günkü rapor, kamuoyuna açıklanan ilk rapor oldu.