Kripto topluluğu, hackerlardan fonları geri alabilen beyaz şapkalı bilgisayar korsanlarına destek sağlamak amacıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde kayıtlı kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Security Alliance’ın lansmanına yönelik destek mesajları yayınlıyor. Girişim, kripto risk sermayesi şirketi Paradigm’ın güvenlik müdürü Samczsun başkanlığındaki blockchain güvenlik uzmanlarından oluşan bir ekibi bir araya getiriyor.
Security Alliance Nedir?
Bu organizasyon 14 Şubat’ta kamuoyuna duyuruldu. Web sitesine göre Security Alliance‘ın devam eden üç projesi var. Bir güvenlik müdahalesi konusunda yardım talep etmek için bir yardım hattı ve geliştiricileri güvenlik risklerine hazırlamaya yardımcı olmak için bir savaş oyunları bileşeni bulunuyor.
Muhtemelen grubun sunduğu en büyük yenilik aktif saldırı altındaki fonları kurtarmak için beyaz şapkalılara yasal koruma ve teşvikler sunan Beyaz Şapkalı Güvenli Liman Anlaşması oldu. Bu, kısmen aşağıdaki ifadeleri içeren bir ön anlaşma ile gerçekleştiriliyor:
“Yasalara uygun, yetkin ve iyi niyetle hareket etmeniz koşuluyla protokol ve üyeleri size karşı yasal taleplerde bulunma hakkından feragat eder. Ancak hukuki ortamın karmaşık olduğunu ve bu tür anlaşmalar yapmanın riskler taşıdığını unutmayın.”
Security Alliance ekibi ilk adımı atmak için ilhamını Ağustos 2022’de gerçekleşen Nomad hack saldırısından aldı. Nomad fonlarının kurtarılmasında birçok beyaz şapkalı bilgisayar korsanı yer aldı:
“Güvenlik topluluğunun üyeleri beyaz şapkalıların iyi niyetlerini eyleme dönüştürmelerini sağlayan yasal bir çerçeve olsaydı daha fazla insanın yardım edebileceğinden yakınıyordu. Biz de bir tane oluşturmaya karar verdik.”
Gruba Dair Dikkat Çeken Detaylar
Security Alliance‘ın web sitesinde adı geçen tek bireysel katılımcısı, saldırılardan kaçınmak için gerçek kimliklerini gizlemek gibi yaygın bir güvenlik uygulamasını takip eden samczsun olsa da X’te grup üyesi olarak adı geçen ya da kendilerini bu şekilde tanımlayan birkaç kişi daha bulunuyor.
Grubun 50’den fazla bağışçısı ve ortağı olduğu iddia ediliyor. Adı geçenler arasında Ethereum Vakfı, Vitalik Buterin, a16zcrypto, Paradigm, Electric Capital ve Coinbase de bulunuyor. Bir Bloomberg raporu, grubun 1 milyon doların üzerinde bağış topladığını ve Buterin’in tek başına 500.000 dolar katkıda bulunduğunu açıkladı.
Bir tahmine göre 2023 yılında hack saldırıları ve dolandırıcılıklar nedeniyle 2,61 milyar dolar kaybedildi ve bunun yalnızca küçük bir kısmı geri kazanıldı. Sürekli olarak yeni bilgisayar korsanlığı teknolojileri ortaya çıkmaya devam ediyor.