Avrupa Birliği’nin bankacılık düzenleyicisi Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA); Avrupa Sistemik Risk Kurulu (ESRB) ve Finansal İstikrar Kurulu (FSB) ile ortak bir soruşturma yürütme kararı aldı. Bu adım ile kurum; eski bankaların hedge fonları, özel sermaye ve kripto platformları da dahil olmak üzere banka dışı finansal kuruluşlarla olan bağlantılarını değerlendirecek.
Avrupa Birliği’nde Önemli Adım
Gündeme gelen bu adım, EBA Başkanı José Manuel Campa tarafından 3 Aralık’ta Financial Times‘a verilen bir röportajda açıklandı. Campa, olası bir kriz durumunda bankacılık ve bankacılık dışı finansal kuruluşlar arasındaki krizin yayılma potansiyelinin ölçeğini anlamak için banka dışı finansal kuruluşların altta kalan zincirinin tamamının izlenmesi gerektiğine inanıyor:
“Daha fazlasını yapmalıyız ve daha fazlasını yapacağız. Banka dışı kuruluşların altta kalan zincirin tamamını anlamamız gerekiyor.”
Yönetici, EBA’nın krediler de dahil olmak üzere bankaların banka dışı kuruluşlara olan bilanço risklerini zaten değerlendirmiş olduğunu açıkladı. Banka dışı kuruluşların homojen olmayan mevcut veri kalitesine sahip belirsiz bir sektör olduğuna inanıyor.
Finansal İstikrar Kurulu’nun tahminine göre banka dışı kuruluşların sahip olduğu varlıkların toplam değeri 218 trilyon dolara yakın bir seviyede ve bu rakam toplam küresel varlıkların yaklaşık %46’sı gibi büyük bir kısmını oluşturmaktadır. Buna karşılık geleneksel bankalar yaklaşık 183 trilyon dolara sahip.
Sürece Yönelik Dikkat Çeken Detaylar
Kasım 2023’te Avrupa Bankacılık Otoritesi, kripto sektöründe Kara Para Aklamayı Önleme ve Terörizmin Finansmanıyla Mücadele (AML / CFT) için yeni endüstri yönergeleri önerdi. EBA, özellikle ödeme hizmeti sağlayıcıları ve kripto varlık hizmeti sağlayıcıları (CASP’ler) için AML/CFT kriterlerinin birleştirilmesini önerdi. Ayrıca CASP’lerin protokollerinin birlikte çalışabilirliğini artırarak bilgilerin kesintisiz ve birlikte çalışabilir bir şekilde iletilmesini sağlamalarını zorunlu kılmayı önerdi.
Kripto para piyasalarına yönelik yasal düzenlemeler kapsamında Avrupa Birliği öne çıkmaya devam ediyor. Özellikle 2022 yılında yaşanan iflas krizleri ile birlikte yasal düzenlemelere yönelik önemli kararlar alan Avrupa Birliği yetkilileri, bu adımlar ile vatandaşlara yönelik olası mağduriyet süreçlerini azaltmayı hedefliyor.