Arbitrum’un (ARB) ağ etkinliğinde bir süredir artış görülüyordu ve bu durum en büyük rakibi olarak görülen Optimism’i geride bırakmasının önünü açmış görünüyor. Ağ etkinliğinde yaşanan artışa rağmen ARB’nin fiyatında son 24 saat içinde düşüş yaşandığı ortaya çıktı ve bu da endişe verici olarak nitelendiriliyor. Buna bağlı olarak Arbitrum’un güncel durumunu anlamak adına metriklerine daha yakından bakmak faydalı olacaktır.
Arbitrum Optimism’e Karşı Üstün Mü?
Nansen tarafından 16 Şubat tarihinde Arbitrum’u içeren ve kripto para dünyası katılımcıları tarafından bazı ilginç gerçekleri vurguladığı düşünülen bir tweet paylaşıldı.
Yapılan paylaşıma göre Arbitrum, gerçekleşen günlük faaliyetlere bakıldığında en büyük rakiplerinden birisi olarak piyasada yer edinmiş olan Optimism’i (OP) geride bırakmış görünüyordu.
ARB için ortaya çıkan günlük işlem sayısı metriklerde 600.000 ile 900.000 arasında görülürken, OP için aynı metrik 300.000 ile 400.000 arasını işaret ediyordu ve bu durum ARB’ninkinin neredeyse yarısının gerçekleştiği anlamına geliyordu. Bu duruma bakıldığında, piyasada rakiplerine kıyasla ARB’nin benimsenme ve kullanımının nasıl arttığı açıkça görünüyordu.
Aynı zamanda L2’nin ağında yaşanan etkinliğin yükseliş yükselmediğini yansıtan bir grafik de Artemis tarafından paylaşıldı. Artemis tarafından paylaşılan grafiğe bakıldığında ARB’de işlem gerçekleştiren günlük adreslerin 9 Şubat tarihinde bir düşüş yaşamasının ardından bir kez daha yükseldiği ortaya çıktı.
Geçtiğimiz hafta ARB’de görülen bu yükselişe rağmen, L2’nin günlük işlem sayısının 30 gün incelemede ise gözle görülür bir düşüş yaşadığı görülüyordu.
Son 30 günde yaşanan bu düşüşe rağmen, ortaya çıkan değer tarafında ise işler daha olumlu görünüyordu. Hem L2’ye bağlı ortaya çıkan ücretlerin hem de gelirlerin yakın zamanda yukarı yönlü bir harekete ev sahipliği yaptığı görülürken bu durumun ARB’nin sahip olduğu genel sağlık açısından iyi bir haber olduğu belirtildi.
ARB Fiyatında Son Durum
Nansen’in yapmış olduğu paylaşımda aynı zamanda ağ faaliyetlerinin yanı sıra ARB’nin değerinin düşük olduğundan da bahsediliyordu. Yapılan paylaşıma göre Arbitrum, Optimism’e kıyasla yaklaşık olarak 2 kat daha düşük P/S (tamamen seyreltilmiş piyasa değeri/yıllık ücretler) ve P/F (tamamen seyreltilmiş piyasa değeri/yıllık gelirler) ile değerlenmiş görünüyor.
Bu durum, token’ın sahip olması gerekenden daha düşük fiyatla işlem gördüğünü ortaya koyuyor olabilir.
Tüm bunlar bir kenara bırakılıp altcoinin fiyatı incelendiğinde ise son 24 saatte Bitcoin fiyatının da 51.000 doların altına gerilemesiyle birlikte düşüş yaşanmış görünüyor. Yazım saati itibariyle altcoin %3 düşüşle 1,94 dolar seviyesinde işlem görüyordu.
Piyasa değeri %2’nin üzerinde düşüşle 2,4 milyar dolara gerilerken 24 saatte gerçekleşen işlem hacmi ise %35’in üzerinde düşüşle yalnızca 268 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu.