Kripto paraların kümülatif değeri 1,8 trilyon doları aşmak için çabalıyor ve hacim tekrar 100 milyar dolar eşiğinde. ETF’lerin heyecanıyla yatırımcılar yeniden yükselişin hız kazanacağını düşünerek borsalara akın etti. Halen daha Mart ayı hacimlerine ulaşılamasa da önümüzdeki dönemde piyasa yapıların yeniden rekabete girmesiyle bunun olması hedefleniyor.
Kripto Paralar Yükselir Mi?
Kral kripto para birimi 45.500 dolara yaklaşık %5 düşüşle ulaştı. ETF heyecanı şimdilik bir miktar azalsa da asıl etkilerin uzun vadede görüleceğinden bahsetmiştik. Spot Bitcoin ETF’ler haftanın son işlem gününe satıcılı başladı ancak hacimler ilk dakikalar için kötü değil. Dün kümülatifte 4,6 milyar dolar seviyesi görülmüştü.
Peki yükselişin devam etmesine inanması için yatırımcıların neden 3 nedeni var?
Bitcoin Boğa Bayrağı
Dün ilk işlem gününde ETF’lerin heyecanıyla BTC 3 bin dolar arttı ve 50.000 dolara son ayı piyasasından beri ilk defa bu kadar yaklaştı. Aralık 2021’den bu yana ilk kez 50.000 doları aşmak için hareketlenen BTC beklenen desteği henüz bulamadı.
Fakat Alan Tardigrade’e göre dünkü kapanışla birlikte BTC yükseliş yapısını korumaya devam ediyor. Tardigrade, BTC/USD’nin şu anda klasik bir konsolidasyon süreci olan genel bir yükseliş trendi içinde bir “boğa bayrağı” oluşturduğunu söylüyor. Konsolidasyon altcoinler için olumlu ve son 24 saatte yatırımcılar bunun meyvelerini topladı.
Yükselişin devamı için ilk sebep budur.
Fonlama Oranları Sıfırlandı
Sürdürülebilir yükseliş için türev piyasalardaki köpüklenmenin temizlenmesi gerektiğinden herkes bahsediyordu. Geçen hafta başındaki düşüşle bu oldu. CoinGlass’tan alınan veriler, Bitcoin’in yukarı yönlü ilerlemesine rağmen borsalardaki fonlama oranlarında geniş çaplı bir sıfırlama meydana geldiğini gösteriyor.
Nötr fonlama bize yükseliş için daha fazla destek gelebileceğini söylüyor. ETF onay günü olan 10 Ocak’taki eğilimi ele alan Glassnode yatırımcılara CME verilerindeki güçlü duruşu hatırlatıp kurumsal desteğin geldiğini söyledi.
Arz Kıtlığı
Arz azalırken talep artarsa veya aynı kalırsa fiyatların yükselmesi beklenir. BTC için beklediğimiz şey de tam olarak bu. ETF’ler rezervlerinde gerçek BTC tutmak zorunda kaldığı için buradaki talep arttıkça borsalardan BTC çekilmesi gerekecek. 150 milyar dolara kadar giriş hedeflendiğini düşünürsek bu mevcut kurumsal yatırımcı stoğunun çok üzerinde ve arz kıtlığına neden olabilecek bir tahmin.
Bitcoin madencisi Iris Energy’nin CEO’su ve kurucusu Daniel Roberts şunları söyledi;
“Bitcoin ETF’lerinde çok az kişinin kabul ettiği büyük bir sorun var. Dayanağın sınırlı bir arza sahip olduğu bir ETF’ye hiç sahip olmadık. ETF’ler mevcut Bitcoin’in %30’unu satın alırsa ya da bu sahipleri de satmayı reddederse, o zaman büyük bir sorunumuz var demektir.”
Buradaki sorun az bulunur hale gelecek BTC için fiyatın gittikçe artması anlamına gelmekte. Üstelik her 4 yılda piyasaya yeni giren arzın yarı yarıya düştüğü ve 21 milyonluk maksimum arzın olduğunu düşünürsek bir noktada ETF’leri bölünmek zorunda kalacağı ve belki BTC’nin 7 haneli fiyatları göreceği günlere şahitlik edebiliriz.