Türkiye kripto para meraklılarının severek ve ilgiyle takip ettiği en önemli isimlerden olan İsmail Hakkı Polat, Erkan Öz ve Cemil Şinasi Türün bugün Remzi Kitabevi’nde bir araya geldi. Bu buluşmayı sosyal medya hesaplarından paylaşan İsmail Hakkı Polat doğal olarak bir çok takipçisinden buluşma ile ilgili açıklama bekleyen merak dolu mesajlar aldı. Tabi ki, Türkiye’nin kripto para eko sisteminin en önemli 3 ismi bir araya gelince konuşulanlar da merak konusu oldu. CoinTürk olarak bu sohbete ilişkin detaylara ulaştık.
Öncelikle genel küresel finansal konjonktür ve Erkan Öz’ün 2020 yılı finansal tufan söylemi üzerine konuşuldu.
Erkan Öz; FED’in mevcut bilanço küçültme politikası çerçevesinde halihazırda dolar yakmayı sürdüğünü ve radikal bir faiz indirimine gitmemesi durumunda finansal tufan sürecinin öngörüleri doğrultusunda ilerleyeceğini, altın-gümüş gibi değerli maden talep ve fiyatlamalarının da bu paralelde ilerlediğini belirtti.
İsmail Hakkı Polat da, dünyanın doğu yakası ile batı yakası arasındaki siyasi, finansal ve ticari kamplaşmanın da krize uygun ilerlediğini ve batı yakasının finansal ve ticari yatırımcı politikaları karşısında özellikle Asya ülkeleri arasında önce blokzincire dayalı bir ticaret işleyişi oluşturulabileceğini ve bu işleyişin önce Blockchain temelli akıllı sözleşmelere dayalı bir dönemsel ticari mahsuplaşmadan başlayarak kaçınılmaz olarak bölgesel bir kriptopara işleyişine evrileceğinin altını çizdi.
Cemil Şinasi Türün ise, bu çerçevede Malezya’nın iktidarı yeni devralan lideri Mahatir Muhammed’in son dönemde ülkesinin ekonomi politikalarını IMF’den bağımsız biçimde geliştirme stratejisi doğrultusunda ortaya attığı ve Erkan Öz’ün de geçtiğimiz günlerde bir tweetiyle gündeme getirdiği “Altına Endeksli Bir Bölgesel Para Birimi” önerisinin önemli olduğunu, Malezya tarihinden örnekler ile Muhammed’in 1997 Asya Krizinde uyguladığı politikalardan örneklerle dile getirdi.
Daha sonra Cemil Türün, Cornell Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Emin Gün Sirer öncülüğünde geliştirilen Avalanche projesinden söz ederek, yayınlanan Avalanche dokümanlarından yaptığı okumalardan hareketle projenin, Bitcoin’in temelini oluşturan Nakamoto Consensüs’ünden ölçeklenebilirlik-güvenlik-gayrimerkezileşme kriterleri bağlamında neden daha üstün özelliklere sahip olduğunu anlattı.
İsmail Hakkı Polat da, projenin bir konsensüs protokolundan AVA adlı kriptoparaya dönüş sürecinde ticarileştirilmesinin önemine dikkat çekerek, bu aşamada bir topluluk ekosistemi inşa etmenin kritik olduğunu ifade ederken, Erkan Öz de bir Türk insanının Kriptopara dünyasına damgasını vuracak ve şimdiden IOTA gibi coinler tarafından da model alınan bu yıkıcı yeniliğinin vaat ettiklerini gerçekleştirebilmesi halinde topyekün desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
Bunun dışında mevcut Bitcoin ve coin fiyatlamaları, Türkiye ve dünyadaki coin ve Blockchain projeleri, Türkiye’de Kriptopara ve Blockchain ekosistemi kurulması için neler yapılması ve nasıl inisiyatif alınması gerektiği, Türk kriptopara topluluklarındaki bilgi ve birikim potansiyeli, baş gösteren polemikler ve tüm bunlardan nasıl pozitif bir politika ve yönelim çıkartılabileceğinin yol ve yöntemleri tartışıldı.
Gördüğünüz gibi çok geniş bir yelpazede ele alınan konuların tartışıldığı ve üç değerli ismin gerçekleştirdiği bu toplantının ilerleyen günlerde yeni ve heyecan veren “çıktılarının” olacağını düşünmek niyet okuyuculuk olmayacaktır. Bizler de CoinTürk ekibi olarak tüm gelişmeleri heyecanla takip ediyoruz.