Airdroplar kripto para yatırımcılarına kimi zaman yüzlerce kimi zaman binlerce dolar kazanç getiriyor. DYDX, ENS gibi airdroplar unutulma kazançlar sundu. BONK gibi airdroplar sayesinde sabırlı yatırımcılar on binlerce dolar kazanç elde etti. Peki önümüzdeki çeyrekte hangi 13 proje airdrop yapabilir?
Airdrop Nedir?
Bugün kripto para yatırımcılarının aktif olarak kullandığı ancak tokeni olmayan kripto para projeleri var. Örneğin NFT pazarları veya DeFi platformları. Bunların kendi tokenleri henüz yok ve Token Oluşturma Etkinliği (TGE) yapmadılar.
Ancak kurumsal şirketlerden yatırım alan ve personel istihdam eden bu protokoller esasında yeni tip şirket mantığında çalışıyor. Hisseleriyle oluşturacakları tokenler olacak. Henüz erken aşamada da token oluşturanlar var ancak uzun ömürlü olmak isteyen yatırım turları düzenleyerek token oluşturmadan evvel nakdi toplayıp sonrasında bunun karşılığında token dağıtıyor.
Böylece kendi ekonomilerini oluşturabiliyorlar. Aynı zamanda erken dönemde bu protokolleri kullanan, aktiflik gösteren kullanıcılara da toplam tokenin örneğin %15’i kadar airdrop yapıyor onları da ödüllendiriyorlar. Bu sayede token dünya genelindeki kullanıcılara yayılıyor ve borsalarda ek likidite oluşuyor.
2025 Yılında Airdrop Yapacak Projeler
Bu yıl büyük airdroplar gördük. PENGU çok fazla kullanıcıya yüzlerce dolarlık token dağıtarak yılın son büyük airdroplarından birini yaptı. Ve elbette kripto paralarda genel anlamda yükselişin ivme kazanmasını beklediğimiz 2025 ilk çeyrekte de airdroplar görmemiz muhtemel.
Kullanıcılar burada listelediğimiz 13 kripto para projesinde aktiflik göstererek aidrop hakkedişi elde etme ihtimallerini kovalayabilir. Bu yılın Mart ayına kadar airdrop yapması muhtemel projeler şunlar;
- Monad: L1 akıllı sözleşme platformu ve Pradigm gibi şirketler 244 milyon dolar yatırım aldılar.
- Berachain: Layer1 akıllı sözleşme platformu ve 142 milyon dolar yatırım aldı. Polychain gibi büyük yatırımcıları da var.
- Story Protocol: L1 çözümü ve 134,3 milyon dolar yatırım aldı. AI16Z gibi büyük yatırımcıları var.
- Babylon: Bitcoin $96,525.2 ekosistemine odaklanan bir girişim, Binance Labs yatırımını zaten duyurmuştuk. Bu yönüyle büyük borsalarda listelenme ihtimali güçlü ve toplamda 96 milyon dolar topladı.
- Polymarket: Bu yıl seçimlerde fazlasıyla gündemdeydi. Vitalik dahil ünlü isimlerden toplamda 74 milyon dolar yatırım aldı.
- XTERIO: Gaming alanında ve yine Binance Labs desteği alan projelerden. Toplam aldığı yatırım 55 milyon dolar.
- BackPack: Merkezi kripto para platformu 37 milyon dolar yatırım aldı. Jump gibi büyük oyuncular yatırım yaptı.
- Particle Network: Akıllı sözleşme platformu ve Binance Labs desteğiyle 23,5 milyon dolar topladı.
- Lombard: DeFi platformu, Binance ve Polychain gibi şirketlerden 17 milyon dolar yatırım aldı.
- Elixir: DeFi protokolü ve 17,6 milyon dolar yatırım aldı. Hack VC, SUI, Maelstrom Capital gibi yatırımcıları var.
- Abstract: Layer2 çözümü 11 milyon dolar yatırım topladı.
- Pump Fun: Meme coinler için launchpad ve boğa sezonunun ihtiyacı olan şeylerden biri bu.
- Linea: Popüler bir layer2 çözümü gecikmiş airdrop bu yıl ilk çeyrekte yapılabilir.