Donanım cüzdanları (Hardware wallets) özellikle sık alım satım işlemi yapmayan ve kripto paralarını saklamak isteyen uzun vadeli yatırımcıların birikimlerini saklamalarının en güvenli yolu olarak karşımızı çıkıyor.
Bir tür soğuk cüzdan olan donanım cüzdanlarının özel anahtarları hiçbir şekilde internetle bağlantılı olmadığı için bilgisayar korsanlığı gibi hack saldırılarına karşı riski en aza indirerek güvenli bir saklama çözümü sunar. Donanım cüzdanları Bitcoin’lerinizi ya da diğer kripto paralarınızı güvenle saklar ve siz işlem yapmak istediğinizde yalnızca Blockchain’e bağlanırsınız.
Bunun yanında donanım cüzdanları diğer saklama yöntemlerine göre biraz daha pahalı ve teknik yöntemlerdir. Dolayısıyla sizin için en doğru saklama yönteminin donanım cüzdanı olup olmadığına bu iki kriteri göz önünde bulundurarak karar verebilirsiniz.
Üç kripto para donanım cüzdanının karşılaştırmasına geçmeden önce basit olarak donanım cüzdanlarına bir göz atalım…
Donanım Cüzdanı Kullanmak
Cebinizdeki paraları koyduğunuz cüzdanları nasıl güvenli bir şekilde taşıyorsanız aynı özeni donanım cüzdanlarına da göstermeniz gerekir. Örneğin, kullanıcılar 24 kelimeden oluşan anahtar cümlelerini ya da özel anahtarlarını asla kimseyle paylaşmamalı ve donanım cüzdanlarını güvenmedikleri bilgisayarlarda kullanmamalı.
Bunun yanında donanım cüzdanının daha önce bir işleme maruz kalmadığından emin olmak için güvenilir bir satıcıdan ya da direk üretici firmadan almak oldukça önemli bir unsur.
Son olarak aygıt yazılımınızı sürekli olarak güncel tutmak ve donanım cüzdanınızı güvenli bir yerde saklamak riskleri en aza indirir.
Ledger Nano S
Ledger Nano S’in yeni modeli Ledger Nano X piyasaya sürülmüş olsa da Ledger Nano S, tüm zamanların en çok satan donanım cüzdanı olma yolunca emin adımlarla ilerliyor. Çünkü kullanıcıları göre Ledger Nano S kullanımı çok kolay ve cihaz diğerlerine göre daha uygun fiyatlı.
Fransız kripto güvenlik şirketi Ledger’ın ürettiği Ledger Nano S, standart bir USB bellek boyunda. Dolayısıyla saklarken ya da yanınızda taşırken dikkat çekmeyecek kadar iddiasız görünüyor. 2014 yılında piyasaya sürüldüğünden beri 1.4 milyon adet satılan donanım cüzdanı şu anda yaklaşık olarak 60 dolardan piyasada yer alıyor.
CoinTürk güvencesiyle Ledger Nano S almak için bu linki kullanabilirsiniz…
Bunun yanında Ledger Nano S, piyasada en fazla kripto para saklamaya izin veren donanım cüzdanları arasında yer alıyor. Ledger Nano S ile Bitcoin, Ethereum ve Litecoin dahil olmak üzere 1100’den fazla varlığı depolayabilirsiniz. Ayrıca Ledger sürekli yeni kripto para desteği eklemek için de yoğun şekilde çalışıyor.
Ledger Nano S, Ledger’a özgü güvenli öğe teknolojisiyle çalışır. Bu teknoloji sayesinde Ledger’ın bağlantılı olduğu özel anahtarlar asla ikinci bir kişiyle paylaşılmaz ve cihazda depolanan her bir kripto para için uygulama tam yalıtımlı çalışır. Ayrıca Ledger Nano S’in kendisiyle gerçekleştirilecek her işlem gerçekleşmeden önce cihazın küçük LED ekranı üzerinden doğrulanmak zorundadır. Bu da Ledger Nano S’i bugüne kadarki en güvenli donanım cüzdanlarından biri yapıyor.
Trezor One
Trezor One, Çek firma Trezor’ın ürettiği ve dünyada ticari amaçla üretilen ilk donanım cüzdanı olarak karşımıza çıkıyor. 2014 yılında piyasaya sürülen Trezor One, büyük bir kullanıcı kitlesine sahip…
Boyut olarak karşılaştırıldığında Trezor One, Ledger Nano S’den daha büyük. Ancak Trezor One’da adreslerin görüntülenebilmesi için büyük ekran avantajı sunuyor. Donanım cüzdanları arasında en hafif olma özelliğine sahip olan Trezor One yaklaşık olarak 75 dolar gibi bir ücretle satılıyor.
Bunun yanında Trezor One, Bitcoin, Ethereum ve Litecoin olmak üzere 1.000’den fazla kripto varlığa destek veriyor. Trezor Bridge yazılımı sayesine donanım cüzdanıyla yapılan işlemler hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleşiyor.
Trezor, donanım cüzdanlarının güvenliğini “sıfır güven” ilkesiyle sağlıyor. Buna ilke, en güvenli cihazın bile tehlikeye girebileceği düşüncesiyle çalışır. Her Trezor cihazının “tek amaçlı bir bilgisayar” olduğunu temel alan sistem bu sayede harici yazılımlar konusunda ödün vermiyor.
Bununla beraber Ledger Nano S’de olduğu gibi Trezor One da kullanıcılarına 24 kelimeden oluşan anahtar cümle veriyor. Ayrıca Trezor One’ın açık kaynak kodlu olması piyasadaki en güvenilir cüzdanlar arasında yer almasını sağlıyor.
KeepKey
ShapeShift tarafından üretilen KeepKey donanım cüzdanı, özellikle şık tasarımı ve tam boy 3 inç OLED ekranıyla dikkat çekiyor. ShapeShift’in ortaya çıkardığı lüks tasarım KeepKey’i diğer donanım cüzdanlarından ayıran özellik olarak karşımıza çıkıyor.
KeepKey birikimlerinizi kusursuz bir şekilde korur ancak ortalama bir kullanıcı için çok da kolay kullanım özelliklerine sahip değil. Yani diğer iki donanım cüzdanı KeepKey’e göre daha işlevsel…
Bunun yanında KeepKey, diğer iki cüzdan gibi binlerce kripto varlığı desteklemiyor. Keepkey aralarında Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Dogecoin, DASH, Litecoin, Binance Coin ve Bitcoin Gold’un bulunduğu 40 kadar kripto için destek sağlıyor.
İlk piyasaya sürüldüğünde 239 dolardan satılan KeepKey günümüzde yaklaşık olarak 79 dolar seviyesinden satılıyor.
KeepKey lüks tasarımıyla kendine has bir hayran kitlesine sahip. Ancak Ledger ve Trezor kadar geniş bir kullanıcı kitlesi bulunmuyor.