Solana blockchain’de yaratılan merkeziyetsiz uygulama (dApp) Pump.Fun, son 24 saat saatlik süre zarfında gelir yaratma ölçüsünde Ethereum’u geride bırakarak tüm dikkatleri üzerine çekti. DeFiLlama tarafından sağlanan verilere göre Pump.Fun, Ethereum tarafında ortaya çıkan 552.355 dolarlık geliri geride bırakarak 863.525 dolarlık bir geliri ortaya koydu. Bu durum, Ethereum’la kıyaslandığında %35’lik önemli bir farkı işaret ederken kripto ekosisteminde potansiyel bir değişiklik yaşanıyor olabileceği fikrini bir kez daha ortaya çıkarıyor.
Ethereum Yorumları
Piyasanın en büyük akıllı sözleşme chain’i ve Bitcoin’in ardından hacim bakımından en büyük kripto para birimi olarak kabul edilen Ethereum’da (ETH) uzun süredir görülmemiş bir olay yaşanıyor. Merkeziyetsiz uygulamaları barındırmasıyla tanınan Ethereum, son döngüde giderek yavaşlayan performansı ve büyümesiyle olumsuz bir biçimde dikkat çekti.
Yılbaşından bugüne yapılan incelemelerde Ethereum’un fiyatının %43 oranında arttığı görülürken, Pump.Fun’ın yaratıldığı Solana’nın ise %90’lık bir artış sonrası iki katı fiyata sahip olduğu görülüyor.
Fiyatlarda yaşanan bu hareket, Ethereum’un hali hazırda içinde bulunduğu piyasa durumu hakkında yatırımcılar arasında tedirginliğin giderek artmasına sebep oluyor. Kripto para topluluğu katılımcıları, Ethereum’un gün geçtikçe sahip olduğu baskın görünümü yavaş yavaş kaybedip kaybetmediği sorgularken aynı zamanda hayalet zincire dönüşüp dönüşmeyeceği konusunda da dedikodular yaymaya devam ediyor.
Ethereum tarafında var olan en büyük sıkıntılardan bir tanesi olan gas fee’ler de kullanıcıların başka arayışlara girmesine sebep oluyor. Bir diğer yandan kripto para kullanıcıları arasında giderek yaygınlaşan bir görüşe göre layer-2 protokollerinin giderek daha kullanılır hale gelmesinin Ethereum’un gelirini ve hacmine zarar verebileceği düşünülüyor.
Gumshoe şu yorumu yaptı:
Solana, Ethereum ve tüm L2’lerin toplamı kadar 24 saatlik merkezi olmayan borsa hacmine sahip. L2’leri saymanız gerekiyor diyenler darmadağın olmuş olmalı
Solana Kaç Dolar Oldu?
Piyasada tüm bunlar yaşanırken gözler de Solana’nın üzerindeydi. Solana piyasada yaşanan yükselişe ayak uydurmuş görünüyor. Geçtiğimiz saatlerde Bitcoin’in 70.000 doların üzerine çıktığı anlarda SOL’da 193 dolar seviyesine kadar yükselmişti.
Daha sonrasında piyasada genel bir düşüş yaşandı ve SOL fiyatı da 187,25 dolara kadar düştü. Bu düşüşe rağmen SOL’un 24 saatte gerçekleşen fiyat değişiminin pozitif yönde %1,65 olduğu görülüyor. Bir diğer yandan SOL’un market hacmi 87 milyar doları aşarken işlem hacmi ise %1,58 oranında düştü ve 2,92 milyar dolara kadar geriledi.