Türkiye’de kripto para birimlerinin popülerliği arttıkça bunları suç için kullanan kişilerin sayısı da artışa geçti. Daha önce Türkiye’de Bitcoin dolandırıcılıkları yaşanmış olsa da bu seferki operasyon büyük ihtimalle hepsi arasında en büyüğü olarak öne çıkıyor.
Bursa Merkezli Dolandırıcılık Operasyonunun Sonu Bitcoin’e Çıktı
Operasyonun merkezi Bursa olsa da Emniyet Müdürlüğü tarafından İstanbul, Diyarbakır ve Samsun içerisindeki çeşitli yerlere de baskın yapıldığı belirtiliyor. Aktarılan bilgilere göre bu operasyon kapsamında 21 kişi gözaltına alındı. Dolandırıcılığın klasik bir “Devletten 1.000 TL Destek” mesajını içerdiği, toplanan paralarla Bitcoin alındığı ortaya çıkartıldı.
Dolandırıcıların 450.000 TL’ye yakın parayı ise sadece şu mesajla topladıkları belirtiliyor:
“Bayrama özel devletten 1.000 TL destek başvurusu için indir, kur, yükle.”
Bu mesajı alanlar ve mesajdaki bağlantıya tıklayanlar, devamında banka hesaplarındaki paraların çalındığı ihbarı ile polise gitti. Ekipler şikayetlerin artması ve miktarın çoğalması nedeniyle anında harekete geçerek fiziki takip başlattı. Şüpheliler farklı şehirlerde yakalanarak operasyonun merkezi olan Bursa’ya getirildi. Dolandırıcılıkta 35 kişiden 450.000 TL toplandığı ortaya çıktı ve bunlarla takip edilememek için Bitcoin alındığı belirtildi.
450.000 TL İle Bitcoin Aldılar
Buradaki bilgilere bakılarak aslında dolandırıcıların bir Bitcoin dolandırıcılığı yapmadıkları görülüyor. Dolandırıcılar bunun yerine bir truva atı benzeri yazılımla kurbanları kandırıp, elde ettikleri paraları Bitcoin’e çevirmeyi tercih etti. Bunun hem takip edilememe hem de son günlerde rekor kıran Bitcoin’in yükselişini kaçırmama amaçları ile yapılmış olabileceği belirtilmekte.
Polis ekiplerinin ise bu şüphelilerin izini gönderilen mesajdan ve mesaj içerisindeki gönderiden takip ettikleri belirtiliyor. Sadece cep telefonlarına mesaj şeklinde değil aynı zamanda sosyal medya uygulamalarına da gönderildiği tespit edilen mesajdan çok fazla kişinin etkilendiği görülüyor.
Türkiye Siber Ortamda Sınıfta Kaldı
Aslında sadece böyle bir yöntemi kullanarak 450.000 TL değerinde dolandırıcılık yapılabilmesi bile insanların siber ortamda ne kadar acemi olduğunu kanıtlamakta. Lider kripto para birimi Bitcoin de tam olarak bu acemilik ve siber ortama duyulan güvensizlik nedeniyle ana akım kabule hala tam anlamıyla ulaşamadı. Böyle bir dolandırıcılık olayının yine Bitcoin ile anılması ise bunun Türkiye içerisindeki imajını zedelemeye katkı sağlayacaktır.
Çok kısa süre önce ise Bitcoin Safiye kod adlı dolandırıcının BTC kullanarak milyonları dolandırması gündem konusu olmuştu.