Afrika Kalkınma Bankası (AfDB) ve teknoloji devi Intel üç milyon Afrikalıyı ve 30.000 hükümet yetkilisini gelişmiş yapay zeka (AI) becerileriyle donatmak için güçlerini birleştirdi. Girişim birçok Afrikalıyı Afrika çapında ekonomik büyümeyi ve üretkenliği artırmak için hayati önem taşıyan yapay zeka, robotik ve veri bilimi gibi ileri teknolojiler konusunda becerilerle donatmayı amaçlıyor.
Ortaklığa Yönelik Dikkat Çeken Açıklamalar
Söz konusu ortaklık Afrikalıları yapay zeka konusunda eğiterek kıtanın teknolojinin gelişiminde daha aktif bir rol oynamasına ve devam eden yeniliklere katkıda bulunmasına olanak sağlamayı amaçlıyor. Eğitim programının tarım, sağlık ve eğitim gibi çeşitli sektörleri olumlu yönde etkilemesi bekleniyor. Sosyoekonomik zorlukların üstesinden gelmek ve üretkenliği artırmak, sürdürülebilir kalkınmanın desteklenmesine ve Afrika’nın genel yaşam kalitesinin iyileştirilmesine yardımcı olabilir.
Intel’in Afrika hükümet işleri direktörü ve Uluslararası Devlet İşleri teknoloji sorumlusu irtibat sorumlusu Bienvenu Agbokponto Soglo, Intel’in ortaklıktan duyduğu heyecanı dile getirdi. Soglo, Intel’in yapay zeka gibi ileri teknolojileri konum, cinsiyet veya etnik kökene bakılmaksızın herkes için erişilebilir hale getirmek ve insanların dijital ekonomiye katılmasına yardımcı olmak için Afrika hükümetleriyle birlikte çalışmak istediğini söyledi.
Açıklamaya göre ortaklık bireysel eğitimin ötesine geçiyor. Ayrıca Afrika ülkelerinin, bölgesel grupların ve kıtasal kuruluşların yapay zeka, 5G ve bulut bilişim gibi dijital teknolojiler için tutarlı politikalar ve kurallar geliştirmesine yardımcı olarak Afrika çapında dijital dönüşüme yönelik birleşik bir yaklaşım yaratıyor.
Yapay Zeka ve Entegrasyon Süreci
Her ne kadar Afrika ülkeleri şu anda yapay zeka alanında yetişmeye çalışsa da Nijerya yakın zamanda kıta çapında yapay zeka gelişimine öncülük etmeyi amaçlayan ilk çok dilli büyük dil modelini başlatarak önemli ilerleme kaydetti. Çabalarına rağmen Nijerya diğer birçok Afrika ülkesi gibi OpenAI, Google ve Meta gibi teknoloji devlerinin yetenekleriyle rekabet edebilecek yapay zeka teknolojisi oluşturma konusunda önemli bir yetenek açığıyla karşı karşıya.
Dahası yapay zeka modellerinin eğitiminin yüksek maliyeti, teknoloji endüstrisi dışındaki birçok kişi ve kuruluş için önemli bir engel oluşturarak onların yapay zeka devrimine katılma yeteneklerini engelliyor. OpenAI’yi örnek olarak gösteren şirketin CEO’su Sam Altman, GPT-4’ün yüksek eğitim maliyetinden bahsetti ve yarı iletken yongalardaki büyük küresel kıtlığı giderecek bir proje için 7 trilyon dolara kadar para toplamaya çalıştı.