Son zamanlarda stablecoin’ler neredeyse her gün isimlerinden hissettirmeyi başarıyor. Piyasa bilgi firması TokenAnalyst’in ortaya çıkardığı son bilgilere göre, stablecoin’lerin on-chain aktiviteleri son 12 ayda %800 oranında arttı.
Stablecoin Büyümesi
Aslında yapılan açıklamalara göre bu büyüme, stablecoin’lerin temeli olarak bilinen Tether’in (USDT) genel büyümesi göz önüne alındığında şaşırtıcı değil. Tüm stablecoin’ler için ortak bir değeri ifade ettiği düşünülen USDT’nin Bitcoin (BTC), Ethereum ve (ETH) ve Ripple’dan (XRP) sonra piyasa hacmi bakımından dördüncü sırada yer aldığını unutmamak gerekiyor.
Ortaya çıkan verilere göre geçen yıl, 290 milyar dolar değerinde stablecoin on-chain aktiviteler gerçekleştirdi. Nisan 2019’da aktarılan değer 6.2 milyar dolar iken Mart 2020’de bu rakam 50.9 milyar dolara ulaştı.
DAI ve DeFi Ekositemi
DeFi endüstrisinin büyümesine rağmen, on-chain faaliyetin yarısından fazlası merkezi borsaları içeriyor. Aslında borsalar ile ilgili aktiviteler DeFi üzerinden diğerlerine kıyasla beş kat daha fazla gerçekleşiyor.
Öte yandan analiz edilen üç stablecoin’den Tether (USDT), USDC (USDC) ve Dai (Dai) içinde sonuncusu on-chain faaliyetlerde %88 oranında aktif rol alıyor ve en “merkezsiz” olarak tanımlanıyor. Çünkü Dai’nin kendisi bir DeFi protokolü üzerine kuruldu. Öte yandan Tether’in etkinliğinin %62’si merkezi borsaları içeriyor.
Bunların yanında çeşitli stablecoin’lerin mevcudiyeti, servetlerini piyasa volatilitesinden korumak için bir “park” mekanizması sağladığı için kripto yatırımcıları için yararlı. Nakit çıkışı ise alternatif bir strateji. Ancak stablecoin’ler ile yatırımcının sürekli piyasaya girip çıkmasına gerek kalmadan riskler düşürülmüş olur. Bu seçenek, sürekli piyasaya girip çıkmayı yorucu ve rahatsız edici bulan yatırımcılar için önemli.
Bunların yanında stablecoin’lere aktarılan miktarın 7,6 milyar dolara kadar çıktığı da geçtiğimiz günlerde gündemde yer alan maddelerden biri olmuştu.
Kaynak: Cointelegraph