ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) üyesi Mark T. Uyeda, dijital varlık menkul kıymetleri için özel olarak uyarlanmış özelleştirilmiş S-1 kayıt formlarının oluşturulması çağrısında bulundu. Seul’de düzenlenen Kore Blockchain Haftası 2024 etkinliğinde konuşan Uyeda, SEC düzenleyici çerçevesini dijital varlıklara daha iyi uyum sağlayacak şekilde uyarlaması gerektiğini vurguladı.
SEC Üyesi Uyeda: Dijital Varlıklar İçin Özel S-1 Kayıt Formları Geliştirilmeli
Şu anda ABD’li ihraççılar yeni menkul kıymet ürünleri sunmadan önce gelir tabloları ve nakit akış tabloları da dahil olmak üzere kapsamlı açıklamalar gerektiren bir S-1 kayıt formu doldurmak zorunda. Uyeda, SEC‘in geçmişte kayıtlı endekse bağlı yıllık gelirler gibi belirli finansal ürünler için özel kayıt gereklilikleri geliştirmek için ürün sponsorlarıyla birlikte çalıştığını ancak aynı yaklaşımın dijital varlık menkul kıymetlerine uygulanmadığını belirtti. BinanceTR'den 21 Milyon TL Değerinde Ödül Havuzu Sizi Bekliyor! Katılmak ve kazanmak hiç bu kadar kolay olmamıştı.. BinanceTR’ye bu linkten üye olup ilk kriptonuzu alın!
“Bunu yapabilecek esnekliğe sahibiz” diyen Uyeda, dijital varlık sponsorlarına uyum sağlama konusunda ilerleme kaydedilmemesinden duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi. SEC’in dijital varlık menkul kıymetlerinin sponsorlarının ilgisiz açıklamalar yapmaları veya inovasyonu engelleyen kayıt engelleriyle karşılaşmaları gereken bir “yakalama-22 durumu” yaratmaması gerektiğini savundu.
Uyeda’ya Göre Dijital Varlıklar İçin Net Düzenleyici Çözümler Gerekli
Uyeda’nın yorumları sektördeki birçok kişi için tartışmalı bir konu olmaya devam eden dijital varlıkları çevreleyen devam eden düzenleyici belirsizliğe yapılmış önemli bir vurgu olarak görülüyor. Ripple‘ın Baş Hukuk Sorumlusu Stuart Alderoty, geçtiğimiz günlerde SEC’in “kripto varlık menkul kıymeti” gibi terimleri kullanmasını eleştirmiş ve bunu yasal dayanağı olmayan uydurma bir terim olarak nitelendirmişti. Bilindiği üzere Ripple, Coinbase gibi diğer kripto şirketleriyle birlikte SEC ile dijital varlıkların menkul kıymet olarak sınıflandırılması konusunda yasal anlaşmazlıklar yaşıyor ve kurumun net bir rehberlik sağlayamadığını savunuyor.
Dile getirilen endişelere rağmen SEC Başkanı Gary Gensler dijital varlık düzenlemesine öncelik vermedi ve düzenleyici gündeminde dijital varlıkları içermeyen 50’den fazla madde var. Uyeda, SEC’in gelecekteki liderliğinin, potansiyel olarak yeni mevzuat veya kural koyma yoluyla düzenleyici belirsizliği çözebileceğini umudunu dile getirdi. Ayrıca AB, Güney Kore ve Japonya gibi yargı bölgelerini potansiyel modeller olarak göstererek dijital varlık düzenlemesine yönelik uluslararası yaklaşımları dikkate almanın önemini vurguladı.
SEC üyesi olarak görev süresi Haziran 2028’e kadar devam edecek olan Uyeda, görüşlerinin kişisel olduğunu ve kurumun görüşlerini yansıtmadığının altını çizdi. SEC, gelişen dijital varlık alanıyla karşıt şekilde mücadeleye devam ederken Uyeda’nın yaptığı özel S-1 kayıt formları çağrısı gelecekte dijital varlıklar için daha özelleştirilmiş düzenleyici çözümlere doğru potansiyel bir değişimin habercisi olabilir.