Singapur merkezli kripto yatırım şirketi QCP Capital, son dönemdeki Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimlerin finans piyasalarına etkisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İsrail ve İran arasındaki gerilim artarken kripto para piyasasında sert hareketler yaşandı. Buna rağmen yatırımcıların riskli varlıklara olan ilgisinin devam ettiğine vurgu yapıldı. QCP Capital, bu kısa vadeli dalgalanmaların yatırımcıları büyük resimden uzaklaştırmaması gerektiğini belirtti.
Orta Doğu’daki Jeopolitik Gerilimin Kripto Para Piyasası Üzerindeki Etkisi
Geçtiğimiz hafta İsrail, Lübnan’a karşı bir kara harekatı başlatırken, İran dün bu duruma 180’den fazla füze ile karşılık verdi. Ancak bu gelişmenin geleneksel finansal varlıklar üzerindeki etkiler oldukça sınırlı kaldı. S&P 500 endeksi yüzde 1 düşerken, WTI ham petrol fiyatları yüzde 2 yükseldi. Bugünkü fiyat hareketleri ise bu olayların devamı niteliğinde büyük bir değişiklik yaratmadı.
Bunun aksine kripto para piyasası çok daha sert bir etkiyle karşı karşıya kaldı. Bitcoin (BTC) $62,036, yüzde 4 değer kaybıyla 60 bin dolar seviyesinde destek buldu ancak gerilimin daha da tırmanması durumunda 55 bin dolara kadar gerileyebileceği değerlendiriliyor. Buna karşılık QCP Capital, bu satış dalgasının sığ olduğunu ve yatırımcıların hala riskli varlıklara talep gösterdiğini belirtti. Yatırımcıların kısa vadeli dalgalanmalara odaklanmak yerine uzun vadeli resme odaklanmaları gerektiği ifade edildi.
Çin ve Küresel Ekonomiye Yön Veren Faktörler
Jeopolitik gelişmelerin yanı sıra Çin ekonomisindeki durum da dikkat çekici bir unsur olarak öne çıkıyor. QCP Capital, Çin Merkez Bankası‘nın (PBoC) politikalarını 1990’larda Japonya’nın deflasyonla mücadelesine benzetti. O dönemde Japonya Merkez Bankası (BoJ), faizi düşürmüş, negatif faiz politikasına geçmiş ve o dönem yenilikçi olarak kabul edilen parasal genişleme programını başlatmıştı.
Benzer şekilde Çin’deki likidite artışı ve potansiyel mali destek önlemleri ülke varlıklarının fiyatlarını destekleyebilir. Bu durumun küresel piyasalara da olumlu bir etki yapması ve kripto paralar da dahil olmak üzere riskli varlıklara talebin artmasına neden olması bekleniyor.
Son olarak ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın 2024’te faiz indirimi beklentisini desteklediği bir açıklama yaptığını hatırlatan QCP Capital, dünya genelindeki en büyük merkez bankalarının faiz indirim döngüsüne başlamasıyla varlık fiyatlarının 2025 yılına kadar güçlü kalacağı öngörüsünde bulundu. Hem Fed’in hem de PBoC faiz politikalarındaki değişikliklerin küresel piyasalar için önemli bir destek unsuru olmaya devam edeceği öngörülüyor.