Her geçen gün yeni dolandırıcılık yöntemleri üretiliyor, yakın zamanda bahsettiğimiz canlı yayın dolandırıcıları bu sefer Apple etkinliğini kullandı. California Streaming etkinliğinden önce sahte bir canlı yayın oluşturan dolandırıcılar akıl almaz yöntemle çok sayıda insanı dolandırdı.
Kripto Para Dolandırıcıları
Bugün Apple’ın önemli bir etkinliği vardı. Merakla beklenen Iphone 13’ün duyurulacağı etkinlik kripto para dolandırıcılarının istismarına uğradı. YouTube sıralamasında sahte canlı yayın daha üst sırada çıktığı için çok sayıda insan bunu gerçek kabul ederek yayına girdi. Toplam 160 bin canlı izleyiciye kadar ulaşan hesap harika bir yalan kurgulamıştı.
Videoya giren insanlar Apple’ın 100.000 Bitcoin (BTC) aldığı iddiasıyla karşılanıyordu. CEO Tim Cook’un alakasız bir videosunu canlı yayın içeriği gibi sunan dolandırıcılar belirttikleri hesaplara BTC gönderen herkese hediye olarak daha fazla Bitcoin (BTC) gönderileceği yalanını söyledi. Üstelik sadece Bitcoin’de değil dileyen kullanıcılar dolandırılmak için Ethereum’da gönderebiliyordu.
Yukarıda gördüğünüz gibi 0,1 BTC gönderen kişilere 0,2 BTC iade edileceği söyleniyor. Ayrıca kullanıcılar dolandırıcıların açtığı sahte internet sitesine yönlendiriliyor.
Sahte Canlı Yayınlara Dikkat
Bu yöntem sadece bugüne özel değil, YouTube arama bölümüne herhangi bir ünlünün ismini yazdığınızda genellikle bu tarz sahte yayınlarla karşılaşıyorsunuz. Michael Saylor, Binance CZ gibi çok sayıda kripto ünlüsünü kullanan dolandırıcılar eski videoları canlı yayında yayınlayarak kampanya yaptıklarını iddia ediyorlar. Aşağıda Michael Saylor adına açılan sahte yayınları görüyorsunuz, halen binlerce insan bu yayınlara kanıyor.
Daha önce ünlü isimlerin sosyal medya hesaplarının altına yaptıkları paylaşımlarla insanları dolandırmaya çalışan bu kişiler artık işi yeni bir boyuta taşıdı. Coin Türk hesaplarının altına da benzer biçimde paylaşım yapan bu kişilere kanmamanız gerekiyor. Hiçbir kampanya da size 1 BTC karşılığında 2 BTC verilmez.
Elon Musk’ın Twitter paylaşımlarını kontrol ederseniz Tesla CEO’sunun birebir profilini taklit eden hesaplara denk gelirsiniz. Hatta bunların bazıları inandırıcı olsun diye doğrulanmış hesap bile kullanıyor. Dolandırıcılar tarafından paylaşılan hesaplar ağ üzerinden kontrol edildiğinde maalesef çok sayıda insanın dolandırıldığı görülüyor. Dolandırıcılar bu kara paraları Bitcoin mikser servislerini kullanarak belli işlem maliyetleriyle temizliyor ve kendi cüzdanlarına çekiyor.
Bu arada dolandırıcılar farklı hesaplardan sahte Apple etkinliğine devam ediyor.