Jupiter (JUP) Airdrop’u sonrası gündeme gelen Solana’nın tanınmış Phantom Wallet’ı, X uygulamasında Dağıtık Hizmet Engelleme (DDoS) saldırısı olarak tanımlanan bir saldırıyla karşı karşıya kaldı.
Phantom Saldırısında Fon Kaybı Olmadı
Konu hakkında bir açıklama yapan protokol yöneticileri, sistemlerini aşırı yüklemeye yönelik birkaç girişim gerçekleştirildiğini paylaştı. Bu süreçte, güvenlik açığı kapatılana kadar Phantom’un bazı hizmetleri geçici olarak askıya aldığı açıklandı.
Ayrıca yatırımcıları rahatlatıcı bir açıklama olarak, Phantom cüzdanlarında bulunan yatırımcı varlıklarının güvende olduğu, bu sebeple kullanıcıların endişelenmek adına bir neden olmadığı belirtildi.
Gerçekleştirilen DDoS saldırısıyla ilgili daha fazla bilgi henüz verilmedi. Saldırının gerçekleştiği zaman ise manidar olarak yorumlandı. Saldırı, Phantom cüzdanının Bitcoin $91,170, Ordinals ve BRC-20 token’larını entegrasyonlarını gerçekleştirmesinden yalnızca birkaç ay sonra gerçekleşti.
Genellikle bu tür DDoS saldırıları bir sistemdeki güvenlik açıklarına yönelik hamleler olarak kabul edilir. Bazen de ağın kaldırabileceğinden daha fazla trafik yönlendirmesi sağlayarak stabil düzeni bozmaya yönelik de gerçekleştirilebilir.
Blockchain ekosisteminde, DDoS saldırısının en önemli gerçekleştirilme şekillerinden bir tanesi, protokolün orijinal kullanıcılarının kullanılabilirliğini tehlikeye sokan yöntemlerdir. Zamanla bunun ağ üzerinde istenmeyen etkileri görülebilir
Solana ve Saldırı Geçmişi
Solana ağı geçmişten bugüne sürekli olarak ağda açık arayan saldırganların hedefinde olmuştur. Birkaç yıl önce Solana ekosistemine yönelik büyük saldırılar gerçekleşmişti ve saldırıların gerçekleştirildiği dönemde bir blockchain güvenlik şirketi olarak hizmet veren Slowmist, Solana kullanıcılarına karşılaşabilecekleri saldırılara yönelik dikkatli olmaları çağrısında bulunmuştu.
Bu süreçte gerçekleştirilen saldırılardan bir tanesinde, Solana’nın Merkezi Olmayan Finans (DeFi) token köprüsü olarak hizmet veren Wormhole, 320 milyon dolar değerinde Ethereum (ETH) $3,137 çalınmasıyla sonuçlanan bir saldırının kurbanı olmuştu.
Takvimler 2022 yılının Ocak ayını gösterdiğinde, Solana’ya DDoS saldırısı yapıldığına dair şüpheler oluşmuştu ancak durumun yalnızca sistemsel bir sıkıntı olduğu ortaya çıkmıştı. Aynı yılın ilerleyen günlerinde bir saldırı da Phantom’a yapılmış ve bu saldırı sonucunda yaklaşık 7000’den fazla cüzdanın ele geçirilmesiyle 6 milyon dolarlık kayıp oluşmuştu.
Geçtiğimiz günlerde Manta Network, 135 milyondan fazla RPC talebiyle büyük bir DDoS saldırısının hedefi oldu ve erken safhalarda güvenilirliği bir testele karşı karşıya kalmış oldu.