Düzenleyici denetimi güçlendirmeyi ve finansal riskleri azaltmayı amaçlayan bir hamleyle İsviçre Finansal Piyasa Denetleme Kurumu (FINMA), stablecoin projeleri için yeni yönergeler önerdi. Öneri, stablecoin projelerini düzenleyen kurumlar ve daha geniş finansal ekosistem üzerindeki potansiyel etkisine ilişkin artan endişeler ortasında geldi.
Son bir rehberlik belgesine göre FINMA stablecoin ihraççılarını finansal aracılar olarak sınıflandırmayı ve bu kripto varlıklarla bağlantılı kara para aklama ve yaptırımlardan kaçınma ile ilişkili artan riskleri vurgulamayı amaçlıyor.
Stablecoin’ler İçin Yasal Süreç Devam Ediyor
Stablecoin projeleri, istikrarlı bir değeri korumak için geleneksel para birimlerine veya diğer varlıklara bağlı kripto varlıklar, artan bir benimsenme yaşadı. Ancak hızlı büyümeleri yasadışı faaliyetler için potansiyel kötüye kullanım nedeniyle küresel olarak düzenleyici endişelere de yol açıyor.
FINMA, 26 Temmuz’da yayınlanan kılavuzunda stablecoin ihraççılarının geleneksel finansal kurumlarla aynı Kara Para Aklamayı Önleme (AML) yükümlülüklerine tabi olması gerektiğini vurguladı. Bu, stablecoin sahiplerinin kimliğini doğrulamayı ve faydalanıcı sahiplerinin kimliğini belirlemeyi içeriyor:
“Bu nedenle stablecoin ihraççısı Kara Para Aklamayı Önleme mevzuatı için bir finansal aracı olarak kabul edilir ve diğer şeylerin yanı sıra geçerli yükümlülüklere (AMLA Madde 3) uygun olarak müşteri olarak stablecoin sahibinin kimliğini doğrulamalı ve faydalanıcı sahibinin kimliğini belirlemelidir (AMLA Madde 4).”
Konuya Yönelik Detaylar
FINMA, AML uyumluluğuna ek olarak stablecoin ihraççılarının belirli koşulları karşıladıkları takdirde bankacılık lisansı olmadan nasıl faaliyet gösterebileceklerini açıkladı. Bu koşullar mevduat sahiplerinin korunmasını sağlar ve ihraççılar, temerrüt durumunda bir bankadan teminat almalıdır.
FINMA’ya göre çerçeve ihraççıların müşterileri bilgilendirmelerini, teminat limitleri dahilinde kalmalarını ve bir kayıp sertifikası beklemeden iflas durumunda derhal talepte bulunmalarına izin vermelerini gerektiren temerrüt garantileri için asgari gereksinimleri belirler.
FINMA’nın önlemleri mevduat sahiplerinin korumasını artırırken, bir bankacılık lisansının güvenliğiyle uyuşmuyor. Yine de düzenleyici temerrüt garanti risklerini azaltmaya ve stablecoin ihraççılarının müşterileri korumak için sağlam standartları karşılamasını sağlamaya kararlı.
Tether ve USDC gibi geleneksel para birimlerine sabitlenmiş kripto paraları içeren stablecoin sektörü son zamanlarda üstel bir genişleme yaşadı ve 2023’te benzeri görülmemiş bir piyasa değerine ulaştı. Buna karşılık küresel düzenleyiciler bu hızla gelişen sektör için yönergeler oluşturmak için acele ediyor. PwC Küresel Kripto Düzenleme Raporu 2023’e göre İsviçre dahil en az 25 ülke yıl sonuna kadar stablecoin düzenlemeleri veya mevzuatları uyguladı.