Bulut madencilik yazı dizisinin bir önceki yazısında cihazlara erişimin olduğu ve temelde sunucu barındırma hizmeti gibi hizmet veren bulut madencilik firmalarından örnekler vermişti. Bu yazıda ise cihazlara erişimin olmadığı bulut madencilik hizmeti veren şirketleri değerlendireceğiz.
Cihazlara erişimin olmadığı yöntem ile hizmet veren şirketlere çok dikkat edilmelidir. Bu konuda değerlendirme yapmak için bu linkteki yazıdan detaylı bilgi alınabilir. Bu yazıda verilen hizmetler belirli kriterler ile puanlanmakta ve alınan puana göre sıralama yapılmaktadır.
Yazı da ismi geçen en iyi not alan firmalardan birisi Antminerların üreticisi Bitmaintech tarafından kurulmuş olan Hashnest‘i görebiliriz. Notu ortalama olan Genesis-Mining ise yine uzun yıllardır bu işi yapan bir firmadır. Aynı zamanda Genesis-Mining geçtiğimiz aylarda cihaz üreticisi Spoondioles bir anlaşma yaparak, güçlerini birleştirdi. Listede yer almayan Hashflare ise Estonyalı cihaz üreticisi Hashcoins tarafından kurulmuş ve puanlanma durumunda ortalama bir puan alacak firmadır.
Hashnest şirketi temelde Bitmaintech tarafından üretilen Antminer modellerinin ürettiği gücü satın alma ve satma hizmetini sunar. Normal bir borsa gibi istediğiniz miktarda hash gücünü, piyasanın belirlediği rakamdan satın alabilirsiniz ve yine istediğiniz zaman satabilirsiniz. Satın aldığınız hash güçlerini elinizde tuttuğunuz süre boyunca üretilen Bitcoinlerden kesilen masraflar sonrasında kalan miktar Hashnest hesabınıza yatar. Bu Bitcoinleri de istediğiniz zaman çekebilirsiniz. 18.000 kullanıcı ile toplam 18 PH`lık kurulu gücü olduğunu belirten Hashnest, Bitmaintech tarafından üretilen Antminer S2, S3, S4 ve S5 cihazları ile kurulan Bitcoin üretim tarlaları yanı sıra, işletim gideri S2 ile aynı olan UMISOO isimli bir tarladan da güç kiralaması yapmaktadır. Alınan güç gider-gelir dengesi sürdüğü müddetçe ömür boyu devam edeceği firma tarafından iletilmektedir. Diğer taraftan Antminer cihazı temelli tarlalardan yapılacak satın almalarda, olası bir gider-gelir dengesizliği yaşanır ve Hashnest tarafından işletmesi durdurulduğu durumda kargosu ödenerek elde tutulan güce karşılık gelen cihazların müşteriye gönderileceği taahhüt edilmektedir. Örneğin elinizde S4 tarlasından 2000 GH lık güç bulunduruyorsanız. Bunun karşılığında Hashnest, 1 adet S4’ü teslim edeceği taahhüdünde bulunuyor. Hashnestin tarlarında bulunan cihazlar Antpool`a çalışmaktadır ve üretilen her bloğun ve elde tutulan güce göre her bloktan elde edilen getiri bilgisi açık bir şekilde paylaşılmaktadır. Günlük veya aylık bir kesinti yapılmamakta. Hashnest gelir-gideri her blok yazıldığında hesaplayıp yansıtmaktadır. Karlılık açısından bakıldığında Antminer S5 tarlasından 0.00146979 BTC karşılığı 1 GH alınabilir. Bakım gideri olarak 0.001175$/GH/gün kesilmektedir. Bu durumda 1000 GH`ı 1,47 BTC = 338 $`a alabilirsiniz. Aylık 75$ Bitcoin üretirken, bakım gideri 35$ kesilecektir. Bu durumda ROI 9,5-10 ay arasına denk gelecektir. Hashnest ayrıca PACMic isimli minimum alımın 1 TH olduğu, getirinin neredeyse sabit olduğu bir kontratlarda sunmaktadır.
Genesis-Mining bulut madenciliğinde ilk kurulan firmalardan birisidir. Geçtiğimiz günlerde madencilik cihaz üreticisi Spondoolies ile anlaşma yapmıştır. Bu anlaşmaya göre Genesis-Mining bu link üzerinden yapılacak alımlarda Spondoolies tarafından üretilen cihazlar ile madencilik hizmeti verileceği iletilmektedir. Pool bilgisi ve üretilen blok bilgisini paylaşmamaktadır. Genesis-Mining GH başına 0.42$ istemektedir ve bakım ücreti 0.0019 $/GH/gündür. Mevcut koşullarda 1000 GH`lık bir alım yapıldığında 420$`a mal olmakta, aylık 75$`lık üretim ve 57$ bakım gideri kesilmekte. Sonuç olarak 1000 GH için aylık 18$ gelir olmakta ve ROI`yi 23 ay civarına gelmektedir.
Hashflare bulut madenciliğine yeni başlamış bir firmadır. Hashcoins isimli cihaz üreticisi ve hosting hizmeti veren Estonyalı bir firma tarafından kurulmuştur. Kredi kartı kabul etmektedir. Bu müşteriler için iyi bir durumdur, çünkü olası bir sıkıntıda müşterilerin kredi kartı ile ödedikleri rakamları en azından belirli bir süre için geri alma şansı var. Madenciliğin yapılacağı havuzları, tanımlı havuzlardan seçme opsiyonu verilmektedir. Ancak blok bilgisini paylaşmadığı için bu seçimin doğruluğundan emin olunamamaktadır. Hashflare GH başına 0.445$ istemektedir. Minimum alım tutarı 10 GH`dır. Bakım ücreti 0.001$/GH/gündür. Mevcut koşullarda 1000 GH`lık bir alım yapıldığında 445$` a mal olmakta, aylık 75$`lık üretim ve 30$ bakım gideri oluşmaktadır. Sonuç olarak 1000 GH için aylık 45$ gelir ile, ROI 9-10 ay civarına gerçekleşir. Ancak Cointellect gibi firmanın Estonyalı olması dikkat edilmesi gereken önemli bir ayrıntıdır.
Cihazlara erişime izin vermeyen şirketlere yatırım yapılırken oldukça dikkat edilmelidir. Özellikle üretilen blok bilgilerini paylaşmayan şirketlerden uzak durulmasında fayda vardır. Bu şirketlere yine de yatırım yapılması planlanıyorsa en azından kredi kartı ile ödeme kabul edip etmediğine ve istenildiği durumda bir çıkış opsiyonunun olup, olmadığına bakılmalıdır. Her yatırım gibi risk içeren bulut madencilikte yatırımcılar kendi risk algılarına göre yatırımları tercih edebilirler.