Bitcoin madenciliği hakkındaki daha önceki yazılarımızda, öncelikle madencilik ve sonrasında madencilik için üretilen cihazların satın alınması ve işletilmesi üzerine odaklanmıştık. Bu sefer cihaz satın almadan ve kendi yerimizde barındırmadan yapılabilecek madencilik yatırımlarından bahsedeceğiz.
“Cloud Mining” veya “Bulut Madencilik” olarak ifade edilen terim, temel olarak cihazların bir şirket tarafından işletilmesi ve bu şirketin işlettiği cihazların hash gücünü bireylere satması veya kiralamasıdır. Burada temelde bir kaç türlü hizmet vardır. Birincisi, cihazlara erişim vardır veya yoktur; ancak müşterinin şahsi pool bilgilerinin girilmesi ile, direk müşterinin pool hesabınıza cihazların çalışması mümkündür. Bu yöntemde; müşteri cihazların yapmış olduğu madencilik işlemini bire bir görebilir. Bunu yapan firma sayısı oldukça az olmak üzere, yazımızda örneklerini vereceğiz. Diğer yöntem ise, cihazlara her hangi bir erişim veya müdahale şansı olmadığı, yüklenici şirketin cihazları kendi pooluna yönlendirilmesidir. Bu durumda müşterinin şirketteki hesabına veya vermiş olduğu Bitcoin hesabına, günlük üretilen Bitcoin yatırılması gerçekleştirilmektedir.
İkinci yöntem esasında Ponzi oyunu denen dolandırıcılık ihtimaline çok açıktır. Ülkemizde muhtemelen bir çok kişinin düştüğü Cointellect yanılgısı bu konuya verilebilecek önemli bir örnektir. Yine bu yöntem tercih edildiğinde dikkat edilmesi gereken konu şirketlerin kestiği barındırma gideridir. Bu gider yüksek ise Bitcoin fiyatı, zorluk derecesi gibi nedenlerle üretilen miktar, giderin altına düşebilir ve bulut madencilik hizmeti şirket tarafından sonlandırılabilir. Cex.io buna en iyi örneklerden birisidir. Bu nedenle ikinci yöntem tercih edilecekse oldukça dikkatli olunmalıdır.
Bulut madencilik konusunda genellikle yatırımcıların sorduğu soru madem bu kadar karlı ise neden bu şirketler kendileri yapmayıp, müşterilere satıyorlar veya kiralıyorlar. Bunun cevabı çok basit ve net olarak sermaye toplamak içindir. Şöyle örnekleyebiliriz, diyelim ki 1 PHlık bir maden kurmak istiyorsunuz ancak yeterli sermayeniz yok. Bankadan finansman alabileceğiniz kredi için yıllık dolar bazında %5 lik bir faiz ödemeniz var. Bu durumda yatırımcı öncelikle banka kredisi ile finansmanı sağlayıp madencilik işine başlayabilir. Akabinde de ürettiği hash gücünü müşterilere satıp veya kiralayıp, gelen para ile yeni bir maden kurabilir. Böylece banka finansmanı ile esasında iki maden kurulmuş, birisinden direk madencilik geliri, diğerinden de kiralama geliri elde edilmiş olur. Banka finansmanından oluşan faiz giderinin etkisini de düşürmüş olur. Bu duruma örnek KNCMiner şirketini verebiliriz. Bu şirket önceleri bireylere cihaz üretme ile işe başlamıştır. Sonrasında bu hizmeti durdurup bulut madenciliğe geçmiştir. En sonunda da bulut madencilik hizmetini de durdurmuş, madencilik yapan ve ürettiği cihazları veya madenin hash gücünü hiçbir şahıs veya şirkete kiralamayan, satmayan bir şirkete dönüşmüştür.
Cihazlara erişimin olduğu ve istenilen poola yönlendirebilen şirketlere baktığımızda NimbusMining ve GammaTechnology iyi iki örnek olarak karşımıza çıkmaktadır. NimbusMining GH`ını 0,90$`dan başlayan rakamlarda satmaktadır. Her 1 GH için de aylık 0.105 $ işletim gideri istemektedir. Basit bir hesapla 1000 GH`lık alım yapıldığında 900$ tutmaktadır. Mevcut koşullarda 1000 GH güç ile aylık 75$ üretim (alloscomp) ve 105$ masrafı oluşmaktadır. Şu an ki fiyatlarla zarar etmektedir. GammaTechnology ise kiralık Antminer S3 ve S5 hizmeti vermektedir. Bunun yanında Gamma`dan alınan veya müşterilerin şahsi cihazlarının barındırılması için aylık 0.15 $/kwh işletme gideri istemektedir. Kiralık S3`ler için aylık 49 CHF, S5`ler için aylık 68 CHF, kira bedeli istemektedir. Bu bedele tüm giderler dahildir. Mevcut koşullarda S3`ler aylık 33$`lık üretim yapabilmekte ancak kiralaması 52$ olmaktadır. S5`ler ise aylık 85$ üretim yapmaktadır ve kiralama bedeli 72$`dır. Aylık getiri %18 civarındadır. Ancak kar-zarar durumundan dolayı kiralanacak S3 varken, S5 bulunmamaktadır. Ülkemizde de benzer hizmetleri veren firmalar veya bireyler olduğu bilinmektedir. Bu firmalar veya bireyler genellikle Bitcointalk‘a ilan vererek müşteri toplamaktadır.
Kiralanan hash gücünün istenen poola yönlendirilmesine imkan veren bireyden-bireye kiralamaya aracılık eden şirketler de vardır. Betarigs, NiceHash ve Leaserig bu alandaki öncü şirketlerdir. Bu şirketler bireylerin ellerindeki cihazların hash güçlerini bu sitelere yönlendirmelerini, yönlendirilen bu güçlerinde bireylerin kiralayıp istediği pool hesabına çalıştırması için temelde bir hash gücü borsası oluşturmaktadırlar. Hash gücünü satmak isteyen bireyler Betarigs ve Leaserig`de istedikleri fiyatı belirlerler, eğer belirledikleri fiyattan kiralamak isteyenler olduğunda sistem otomatik olarak siteye yönlenmiş olan hash gücünü kiralayanın pooluna yönlendirir. NiceHash ise serverlarına yönlendirilen hash gücüne karşılık, detaylarını yayınladığı hesaplama algoritmasına göre arz-talep dengesini gözeterek belirlediği fiyat üzerinden ödeme yapar. NiceHash`e yönlendirilen gücü de talep edenlerin belirlemiş olduğu bedel üzerinden arz-talep dengesine göre isteyenlere kiralar. Leaserig üç şirket içerisinde, en az güç sunabilen olmasına karşı, diğerlerinden farklı olarak belirli kriterleri sağlayan kullanıcılara ayrıca kredi kartı ile ödeme opsiyonu sunmaktadır.
Sonuç olarak bulut madencilik riskli bir yatırımdır. Normal bir sunucu barındırma hizmeti gibi cihaza erişimi veya istenilen pool ayarlarının yapılmasına izin veren firmalar ile çalışılması mümkündür. Her yatırım gibi risk içeren bulut madencilikte yatırımcılar kendi risk algılarına göre yatırımlarını tercih edebilirler.