Friend.tech’teki en büyük airdrop alıcısı tüm token’larını airdrop etkinliğinden sadece birkaç saat sonra sattı ve bu da token’ın fiyat hareketi konusunda endişelere yol açtı. Blockchain verilerine göre Friend.tech airdrop etkinliğinin 3 Mayıs’ta yayına girmesinden sadece birkaç saat sonra Murphys1d olarak bilinen en büyük balina, yeni çıkarılan Friend varlıklarından 55.000’den fazlasını sattı.
Friend Tech Ekibine Tepkiler Büyüyor
Satışın ötesinde 3 Mayıs tarihli bir gönderide yazan kripto yatırımcısı Luke Martin de dahil olmak üzere bazı kullanıcılar airdrop etkinliğinde token’larını talep edemedi ve bu konuyu şu ifadelerle gündeme getirdi:
“Sayfayı yenilemeye çalışırken airdrop değerinin 2 saat içinde 7 rakamdan 5 rakama çıktığını görüyorum. Hala hak talebinde bulunamıyorum.”
Martin, balina cüzdanının hiçbir faaliyeti olmayan sahte bir X hesabına bağlı gibi göründüğünü ve bunun 500.000’den fazla Friend.tech puanının risksiz bir şekilde toplanmasını sağladığını ekledi. Yeni Friend.tech (FRIEND) token lansmandan bu yana %52,5’in üzerinde düşüş göstererek 3,26 dolardan 1,32 dolara geriledi. CoinGecko verilerine göre token’ın fiyatı yayınlanmadan önceki son saatte %32’nin üzerinde düştü.
En büyük Friend.tech balinasının satışı kısa vadede piyasayı etkileyebilir ancak hükümetler arası blockchain uzmanı ve NFT: From Zero to Hero kitabının yazarı Anndy Lian’a göre bu durum bir token’ın uzun vadeli gidişatını mutlaka belirlemiyor. Lian, konuya yönelik şunları söyledi:
“Artan arz ve potansiyel panik satışı nedeniyle fiyatlarda kısa vadeli bir düşüşe neden olsa da bu her zaman uzun vadeli bir düşüş eğilimi anlamına gelmiyor. Bana göre bu iyi bir şey satış, token’ların daha merkezi olmayan bir dağıtımı anlamına gelecektir. Daha geniş bir dağıtım, tek bir kuruluşun proje üzerinde aşırı kontrol sahibi olması riskini azaltır.”
Ancak Lian, token değerinin esas olarak topluluğun Friend.tech’e olan güvenine ve ekibin mevcut durumu nasıl yönettiğine bağlı olacağını belirtti.
Airdrop Etkinlikleri ve Kripto Piyasası
Gizemli Friend.tech balinası yalnızca airdrop ödülleri için ortaya çıkan protokollerle etkileşime giren ve genellikle ödülleri birleştirmek için birden fazla cüzdan kullanan profesyonel bir airdrop farming işlemlerinin bir başka örneği. Airdrop farming alanıyla ilgili temel sorun, airdrop etkinliklerinde tüm token’ları pazarda satma eğiliminde olmaları, bu da önemli bir satış baskısı yaratması ve meşru protokol kullanıcıları tarafından daha fazla panik satışına yol açmasıdır.
Bunun bir örneği Omni Network’ün OMNI token’ının airdrop etkinliğini takip eden 18 saatten kısa bir süre içinde %55 düşerek piyasa değerinin yarısından fazlasını kaybettiği Nisan ayı sonunda yaşandı. Mart 2023’te airdrop avcılarının Arbitrum’un ARB airdrop etkinliğinden 1.496 cüzdandaki 3,3 milyon dolar değerindeki token’ları kontrol ettikleri sadece iki cüzdanda birleştirdikleri ortaya çıktı.