FLO Blockchain (FLO), lider kripto para Bitcoin (BTC) ile Litecoin (LTC) kaynak kodlarına dayanan bir altcoin olarak tanımlanabilir. Bitcoin’in kullandığı Proof-of-Work (PoW) protokolünden faydalanan FLO’nun madenciliği yapılabiliyor. Ayrıca FLO kripto para kullanıcılarına floData adı verilen yeni bir özelliği getiriyor. Bu yeni özellik sayesinde FLO yeni uygulamalara olanak veriyor ve Blockchain’i üzerinde birtakım değişikliklere imza atmak mümkün hale geliyor.
FLO Blockchain 2013 yılında herhangi bir ICO ya da önceden kazma işlemi olmadan başlatıldı ve o tarihten bu yana faaliyetlerine devam ediyor. Bir topluluk tarafından yönetilen bu altcoin’in kaynak kodu tamamıyla herkese açık. Kullanıcılarının ödeme yapabilmelerine olanak veren FLO aynı zamanda küçük bir ücret karşılığında Blockchain üzerinden veri işlemleri yapılabilmesine de imkan sağlıyor. FLO Blockchaini’ndeki katılımcılar bu verilerle ilgili hizmetleri karşılığında ödüllendiriliyor.
FLO’nun kripto para kullanıcıları tarafından tercih edilmelerinin başlıca nedenleri arasında merkezsiz uygulamalar (dApps) bulunuyor. Bu platform üzerinde inşa edilmiş birçok uygulamanın varlığından bahsedebiliriz. FLO web sayfasında bu uygulamaların tam listesini bulabilirsiniz.
İş FLO’nun merkezsiz uygulamalarından bahsetmeye gelince aşağıdaki uygulamalara değinmeden geçmemiz yanlış olur.
Bu uygulama aracılığıyla yeni merkezsiz uygulamalar oluşturabilirsiniz. Open Index Protokol (OIP) verileri indekslemede FLO Blockchaini’ni, dosya işlemleri ve ödemeler içinse birlikte çalışabilir birtakım protokolleri kullanıyor. OIP uygulamasını birçok işlem için kullanılabilecek bir standart olarak da tanımlayabilmek mümkün. Bu uygulamanın kullanıcılarına fayda sağladığı faaliyetler arasında şunlar yer alıyor: Tanımlama, yayımlama, indeksleme, tarih bilgisi kaydetme, güncelleştirme, finansallaştırma, paylaşma, görüntüleme, dijital içerikleri için telif iddiasında bulunabilme. Başka bir deyişle OIP, günümüz internetinin merkezi olan yapısını daha merkezsiz bir yapıya büründürmeyi mümkün hale getiriyor.
Düzenlenmiş bir menkul kıymet token’ı olarak ifade edilen tZero, FLO Blockchaini’ni kullanarak kullanıcılarının işlemlerini kesintisiz bir defterde kaydediyor. FLO bu ilişkide tarafsız bir havuz işlevi görüyor ve işlemleri denetleyerek verilerin entegrasyonunu sağlıyor. TZero piyasada sarsıcı bir etki oluşturmayı ve Wall Street şirketlerinin getirdiği elverişsizlikleri ortadan kaldırmayı hedefliyor. Böylece finansal işlemler geleneksel piyasa yapısından sıyrılabilecek ve eskiye nazaran daha az sorunlu hale getirilebilecek. Piyasada bulunan birçok uzmana göre tZero ile FLO Blockchaini arasında sağlanan ilişki, kripto para ekosisteminde ses getirecek bir potansiyele sahip.
Yukarıda bahsettiklerimizin dışında FLO Blockchaini üzerinde çok sayıda merkezsiz uygulama bulunuyor. Bu uygulamaların verilerini floData özelliği üzerinden okuyup yazabilirsiniz. Open Index Protocol sayesinde herhangi bir kullanıcının zincir üzerine floData yazması mümkün. Bu sayede herkesin FLO için merkezsiz uygulamalar geliştirmesine olanak sağlanmış. Eğer FLO için basit bir merkezsiz uygulama yazmak isteyen bir geliştiriciyseniz kolay bir şekilde zincir üzerine RPC arayüzüyle veri yazmaya başlayabilirsiniz. Yazının sonunda bağlantı adreslerine yer verdiğimiz seçenekleri tıklayarak FLO topluluklarına dahil olabilir ve konu hakkında detaylı verilere buradan erişebilirsiniz.
Yazının hazırlandığı andaki verilere göre FLO’nun mevcut işlem hacminin büyük bir çoğunluğu Bittrex ve TOKTOK borsalarından sağlanıyor. FLO ayrıca Nova, BitRabbit, Coinswitch, Indacoin ve buna benzer birkaç borsada daha işlem görüyor. Bu borsa platformları üzerinden FLO satın alabilirsiniz. Piyasada toplamda 160 milyon FLO bulunabileceğini görüyoruz ve son verilere göre bu altcoin 9 milyon dolarlık bir piyasa değerine sahip.
Proof-of-Work protokolünü kullanan FLO’yu madencilik çalışmalarıyla da elde edebilme imkanı bulunuyor. Bir madencilik havuzuna katılarak FLO madenciliği yapabilirsiniz. Suprnova, Coinfoundry, Mining Dutch, Zpool bu havuzlardan yalnızca birkaçı.
Web Sayfası – Telegram – Twitter – Facebook – Reddit – Youtube – Medium – FLO – GitHub