Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin‘in “akıllı” cüzdanlar olarak adlandırılan cüzdanlara yönelik heyecanla ilgili uyarıcı açıklamalarda bulundu. Sosyal medyada konuşan Buterin, bu cüzdanlara sıklıkla uygulanan “akıllı” etiketinin eleştirel bir şekilde değerlendirilmesinin önemini vurguladı. Ethereum’un kurucu ortağı tarihsel olarak “akıllı” teriminin genellikle merkezi kontrol ve veri güvenlik açıkları yaratan teknolojileri pazarlamak için kullanıldığına dikkat çekerek, çeşitli “akıllı ev” ürünlerini örnek gösterdi.
Buterin’e Göre “Akıllı” Etiketi Temel Sorunları Maskelemek İçin Kullanılabiliyor
Buterin, kullanıcıları ve geliştiricileri bir cüzdanın tasarımının gerçek faydaları hakkında belirli ve ayrıntılı sorular sormaya davet etti. “Akıllı” etiketinin, merkezi kontrol ve veri sızıntıları gibi temel sorunları maskeleyebileceği ve bunun da kullanıcı gizliliğini ve güvenliğini tehlikeye atabileceği yönündeki endişelerini dile getirdi. Ona göre kritik soru bir cüzdanın tasarımının merkezi kötü niyetli aktörlere karşı korumayı gerçekten artırıp artırmadığı ve kullanıcı hatalarını azaltıp azaltmadığı olmalı.
Buterin, “İyi tasarlanmış cüzdanlar, kullanıcıları hem merkezi risklerden hem de kendi hatalarından korumanın sınırını genişletiyor” derken “Ancak, kötü tasarlanmış cüzdanlar tam tersi bir etki yaratarak kullanıcıları daha fazla risk altına sokabilir.” ifadelerini kullandı. Cüzdan teknolojisindeki tüm yeniliklerin otomatik olarak daha iyi güvenlik ya da kullanıcı güçlendirmesi anlamına gelmediğinin altını çizdi.
Buterin’in de dikkat çektiği gibi bazı tasarımlar akıllı olarak etiketlenmelerine rağmen aslında kötü uygulanan özellikler veya kullanıcı kontrolü ve gizliliğine yeterince dikkat edilmemesi nedeniyle zarar verme potansiyelini artırabilir.
Merkezileşme ve Güvenliğin Azalması
Buterin’in yorumu kripto para dünyasının güvenli, kullanıcı dostu ve gerçekten merkeziyetsiz cüzdan çözümleri yaratma sorunuyla karşı karşıya olmaya devam ettiği bir dönemde geldi. Akıllı cüzdanların vaatleri arasında otomatik işlemler, kurtarma seçenekleri ve gelişmiş kullanıcı arayüzleri gibi özellikler yer alırken Buterin’in uyarısı bu gelişmelerin merkezileşmenin artması ya da güvenliğin azalması pahasına olmaması gerektiğini hatırlatıyor.
Ethereum $2,611‘un kurucu ortağına göre sorunun özü, bu cüzdanların gerçek işlevselliği ve tasarım ilkelerinde yatıyor. Buterin, sektörün odak noktasının moda sözcüklerden güvenlik ve merkezsizleşme alanındaki somut gelişmelere kayması gerekiyor. Ona göre gerçek anlamda akıllı bir cüzdan kullanıcıları güçlendirmeli, merkezi varlıklara olan bağımlılığı azaltmalı ve kimlik avı saldırıları, özel anahtarların yanlış yönetimi ve diğer güvenlik açıkları gibi yaygın tuzaklara karşı güçlü bir savunma sağlamalı.