Türkiye’nin ana muhalefet partisi bugün yaptığı açıklamaya göre kripto paralarla alakalı Anayasa mahkemesine başvurdu. Uzun süredir çalışmaları yapılan ve 26 Haziran tarihinde yürürlüğe giren düzenlemeyle ilgili harekete geçen Cumhuriyet Halk Partisi düzenlemenin yürürlükten kaldırılması ve iptalini istiyor.
Kripto Düzenlemesi Anayasa Mahkemesinde
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın tarafından yapılan açıklamada kripto varlıklarla alakalı yasanın bazı maddelerinin iptali gerektiğinden bahsediliyordu. Anayasa Mahkemesine başvuran parti yetkilileri 26 Haziran 2024 tarihli 7518 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanuna karşı harekete geçti.
Gökhan Günaydın konuyla ilgili şunları söyledi;
“CHP Grubu olarak; kripto varlıklarla ilgili düzenlemenin kamu yararına aykırı hükümlerinin yürürlüklerinin durdurulması ve iptali amacıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunduk.”
Taleplerinin gerekçesini ise şöyle açıklıyorlar;
“Kripto varlık hizmet sağlayıcıların yapısının ve faaliyetlerinin, kripto varlık hizmet sağlayıcıların ortaklarının (ortak olabilmek için gerekli) nitelikleri kaybetmeleri halinde; mevcut paylarını devretmelerine yönelik işlemlerin, kripto varlık hizmet sağlayıcı ile müşteri arasında yapılacak sözleşmenin usul ve esaslarının kanuni ölçüt olmaksızın ve rekabetçi piyasa yapısını bozacak biçimde Sermaye Piyasası Kurulunca belirlenmesi, Sermaye Piyasası Kurulu’nun ifade özgürlüğünü sınırlayacak biçimde içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı verebilmesi, kendisine çeşitli hak, yetki, görev ve sorumluluk yüklenen kripto varlık hizmet sağlayıcının mensuplarının kanun düzeyinde net bir biçimde tanımlanmaması.”
Özetle buradaki itiraz daha çok kanunun eksik yönleriyle alakalı.
Kripto Para Düzenlemesi
Son düzenlemede kripto para yatırımcılarını ilgilendiren kayda değer detaylar yok. Yatırımcıların asıl odağındaki konu olan vergilendirme ise son çalışmadan çıkarıldı ve tatil sonrasına ertelendi. Türkiye’de milyonlarca kripto para yatırımcısı var ve hacim bakımından küresel ölçekte pastanın önemli dilimini bu yatırımcılar temsil ediyor.
Vergilendirme hususunda klasik borsalardakine benzer makul oranları talep eden yatırımcılar kriptodaki yüksek volatilitenin de göz önünde bulundurulmasını istiyor. Hızlı biçimde kazanç veya kayıp yaşayabilen yatırımcılar için en makul senaryoda sadece alım ve satım işlemlerinde komisyona benzer vergilerin kesilmesi. Diğer türlü kazançların ve kayıpların muhasebeleştirilmesi maliye yetkilileri için de zahmetli bir süreci beraberinde getirecektir.
Şimdilik kripto paralar özelinde vergilendirme hususu yasal olarak netleştirilmediği için, vergi kanunlarının geçmişe dönük çalıştırılmamasının da etkisiyle yatırımcılar için beklemek sorun olmaktan çıkıyor.