Rusya’nın finans komitesi başkanı ve Bitcoin‘e şüpheyle yaklaşan Anatoly Aksakov, dijital rublenin benimsenmesiyle geleneksel bankacılık sisteminin ortadan kalkabileceğini öngörüyor. Aksakov, bankaların rolünün blockchain teknolojisinin gelişmesiyle azalacağını belirtti ve dijital finansal varlıkların altyapısına geçiş yapmalarının gerekebileceğini vurguladı.
Bankaların Rolü Zamanla Azalacak
Yerel haber ajansı RIA’nın haberine göre, Rusya parlamentosu finans komitesi başkanı ve Bitcoin’e şüpheyle yaklaşan Anatoly Aksakov dijital rublenin benimsenmesiyle birlikte geleneksel bankacılık sisteminin ortadan kalkacağını öngördü. Aksakov, medya forumu AIF Media’nın bir toplantısında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Bankaların rolüne gelince, gelecekte blockchain teknolojisinin gelişmesiyle rollerinin azalacağını düşünüyorum.”
Aksakov, özel bankaların yeni bir kullanım alanı bulmak zorunda kalacaklarını ve dijital finansal varlıkların ve dijital rublenin altyapısına katılabileceklerini söyledi ve ekledi:
“Hizmet ettikleri geleneksel rol yavaş yavaş kaybolacak.”
Aksakov ayrıca Rusya Merkez Bankası’nın dijital rublenin günlük kullanımını 200.000 ruble ya da kabaca 2.000 dolarla sınırladığını kaydetti ve bunun nedenlerinden biri bankacılık sisteminin paradan ayrılması çünkü bankalardan insanlar merkez bankasının sistemine geçmek zorunda kalacak diyerek ekledi.
CBDC Üzerine Artan Endişeler
Rusya, Ağustos 2023’te ilk denemelerini başlatacağı CBDC uygulamasında ilerleme kaydederken, yerel bankalar dijital rublenin potansiyel etkileri konusunda giderek daha fazla endişe duymaya başladı. Geçtiğimiz ay Rusya Bankalar Birliği’nin Rusya Merkez Bankası’na bir mektup göndererek düzenleyicilerden dijital ruble platformuna erişim sağladıkları için alacaklılara tazminat ödeyip ödemeyeceklerini netleştirmelerini istediği bildirildi. Bankalar ayrıca merkez bankasından vatandaşları dijital ruble hesabı açmaya zorlamayı resmi olarak yasaklamasını istedi. 1 Ağustos’ta Rusya Merkez Bankası birinci başkan yardımcısı Olga Skorobogatova, dijital rublenin benimsenmesinin bankaları daha ilginç sadakat programları sunmaya zorlayacağını öne sürdü ve devam etti:
“Bu rekabette, her halükarda, tüm nakit dışı ödeme araçlarını kullanabilecek olan tüketici kazanacak.”
CBDC ve blockchain teknolojisinin giderek daha fazla benimsenmesi karşısında gelecekleri konusunda endişe duyanlar yalnızca Rus bankaları değil. Ağustos ayı ortasında Kolombiya Merkez Bankası, ticari bankaların değer saklama hizmeti sağlayıcıları olarak rollerini sürdürmelerine yardımcı olmak için CBDC varlıklarının ve harcamalarının sınırlandırılmasını tavsiye etti.