Bugüne kadar, Ethereum (ETH) blok zinciri ağı, geliştiricilerin merkezi olmayan finans (DeFi) uygulamaları oluşturması için en çok tercih edilen seçenek olarak faaliyetlerini sürdürdü ve bu durumun şu an için devam ettiği de görülüyor. Ancak Defi endüstrisi yavaş yavaş çok zincirli bir geleceğe doğru ilerliyor.
DeFi ve Ethereum
Söz konusu platformda DeFi uygulamalarını barındırmaya gelince gelince Ethereum’un aslan payına sahip olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Bununla birlikte günden güne artan DeFi ve NFT etkinliği, artan işlem ücretleri ve ağ tıkanıklığına sebep oluyor. Ayrıca bu durumun Ethereum 2.0’a tam geçiş yapılana kadar devam etmesinin de muhtemel olduğu düşünülüyor.
On-chain veri sağlayıcı Glassnode, bir dizi Ethereum alternatifi DeFi katmanının ise bu noktada dikkat çektiğini ifade ediyor. ETH’ye kıyasla, Solana (SOL), Cosmos (ATOM), Avalanche (AVAX) ve Terra (LUNA) gibi gelişmekte olan oyuncular önemli bir ilgi kazanmaya başladı. Ayrıca bahsi geçen projelerin kripto para birimleri de en az %80’lik artışlar yaşadı.
Bunlara ek olarak bu DeFi token’larının artan fiyatlarıyla birlikte ağ etkinliği de eş zamanlı olarak arttı. DeFi oyuncusu Avalanche kısa süre önce 180 milyon dolarlık likidite madenciliği teşvikleri açıkladı ve böylece kilitli toplam değerinde (TVL) büyük bir ralli de tetiklenmiş oldu.
Avalanche için TVL sıfırdan 1.8 milyar dolara sıçradı. Bu, sadece yedi günde %620 gibi şaşırtıcı bir artışı işaret ediyor.
Projeler İle İlgili Gelişmeler
Proof-of-Stake Avalanche DeFi platformu en fazla doğrulayıcıya sahip olduğunu iddia ediyor. Yerel AVAX token’larına ödenen 180 milyon dolarlık teşvik, Avalanche ağında artan kullanımı ve geçişi tetikledi.
Solana da ilgi odağı olan bir başka Defi projesi oldu. Bugün Solana (SOL), ilk on kripto listesine girerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak bir doğrulayıcının Solana ağında çalıştırması için gereken donanım maliyetleri çok daha yüksek.