Son birkaç yıldır kripto para piyasasının uzaktan dahi takip edenler köpek temalı memecoin’lere olan ilginin farkındadır. Dogecoin (DOGE) ve Shiba Inu (SHIB) gibi memecoin’ler bir gecede milyonerler yarattılar ve özellikle ünlü milyarder Elon Musk’tan destek alan Dogecoin’in yıldızı parladıkça parladı ve güçlü bir memecoin hype’ı ortaya çıktı. O zamandan bu yana birçok memecoin piyasaya sürüldü ve son haftaların en trend memecoin’i Bonk (BONK) oldu. Bu yazımızda son olarak dev kripto para borsası Binance‘de listelenen Bonk nedir, BONK coin nedir, BONK coin nasıl alınır gibi birçok sorunun yanıtını bulabilirsiniz.
Bonk Nedir?
Bonk, Solana Blockchain’i üzerinde çalışan en büyük memecoin’dir. Bonk’un likiditeyi Solana ekosistemine geri getirme hedefiyle piyasaya sürülmüştür. Geliştiricileri memecoin için “insanlar için ve insanlar tarafından üretilmiştir” demektedirler. BONK coin aslen bir Solana Program Kütüphanesi (SPL) token’idir. Solana Blockchain’in benimsenen Proof of History (PoH) ve Proof of Stake (PoS) mutabakat mekanizmasını benimsemiştir.
Bonk’un geliştiricileri anonim olsalar da Shiba Inu’nun yaratıcısının adımlarını takip ederek memecoin’in kökenine dair küçük bir arka plan sunmuşlardır. Bireysel yaratıcı(lar) bilinmese de token’in oluşturuluşu merkeziyetsiz bir borsa ve launchpad olan Dexlabs ile ilişkilendirilmektedir.
Bonk ekibi Solana Blockchain’inde Alameda eliyle oluşturulan toksik tokenomiklerinden bıktıklarını ve herkese adil bir şans verecek eğlenceli bir memecoin oluşturmak isteyerek BONK’u sunduklarını ifade etmektedirler. Bonk, piyasaya sürülmesinden önceki haftalarda çöken Solana ekosistemindeki DEX‘lerin likiditesini yeniden toparlamak için oluşturulmuştur.
Bilindiği üzere Kasım ve Aralık 2022’de Solana yatırımcıları için dünyanın sonu gelmiş gibi görünüyordu. O dönemde Solana ekosistemi FTX ve Alameda skandalından büyük zarar görmüştü. Alameda’nın bilançosunda 1.1 milyar dolar değerinde SOL bulunması ve bu miktarın toplam arzının yüzde 10’undan fazlasına karşılık geliyor oluşu Solana’yı sallamıştı. Alameda’nun çöküşünden sonra türbülansı atlatmaya çalışırken, şirket elindeki varlıkların çoğunu (SOL dahil) tasfiye etmek zorunda kaldı. Beklendiği gibi bu satışlar SOL’da tozu dumana kattı.
SOL’un fiyatındaki sert düşüşünün ardından, birçok yatırımcı ekosisteme olan inancını kaybetti ve birçok Solana tabanlı NFT projesi başka bir ağa geçti. Bu durum ekosistemdeki likiditeyi daha da aşağı çekti. BONK sahneye çıkana kadar Solana Blockchain’i için her şey bitmiş gibi görünüyordu.
Bonk geliştiricileri, Solana’nın çöküşünden birkaç ay önce köpek temalı memecoin üzerinde çalışmaya başlamış olmalarından dolayı bu dönemi memecoin’i piyasaya sürmek için en doğru zaman olarak gördüler ve BONK coin’i 25 Aralık 2022’de piyasaya sürdüler. Söz verildiği gib memecoin’in arzının önemli bir kısmı Solana sanatçılarına, koleksiyoncularına ve geliştiricilerine AirDrop ile dağıtıldı. Bu, Solana Blockchain’indeki likiditenin toparlanmasını sağladı.
BONK Coin Yorum
Memecoin’ler aşırı volatilitedir ve fiyatlarındaki hızlı artışla ya da düşüşlerle bilinmektedir. BONK coin de bu yönde bir eğilim gösterdi. Memecoin, piyasaya sürüldükten sonra Solana ekosistemine yüksek likidite çekti. Bonk ekibi, kontrolü büyük oyuncuların ve kötü aktörlerin elinden almak ve Solana Blockchain’ini tekrar kullanıcıların kontrolüne vermek istedi. Memecoin’in whitepaper’ında bunu başarmak için birçok entegrasyonun haritası çıkarıldı.
Bunu başarmanın ilk adımı, Solana kurucularını ve kullanıcılarını destekleyecek bir AirDrop dağıtım mekanizmasını hayata geçirmekti. Bunun için BONK coin’in arzının yarısı Solana’nın Degen ve DeFi trader’larına, NFT sanatçılarına ve geliştiricilerine AirDrop ile dağıtıldı. Bu devasa AirDrop dağıtımı, Solana ekosistemine daha fazla likiditenin çekilmesiyle sonuçlandı. Solana Blockchain’i üzerindeki merkeziyetsiz bir borsa olan Orca, AirDrop dağıtımının ardından 20 milyon doların üzerinde bir işlem hacmine ulaştı. Ayrıca, Solana’nın likidite havuzları yeniden ilgi görmeye başladı ve Orca’daki likidite sağlayıcıları 4 Ocak 2023 itibarıyla BONK/USDC işlem paritesi için yüzde 999’a varan APR kazandı. Bu ilginç gelişme bazı yatırımcıların Solana Blockchain’ine yönelmesini sağladı.
Başlangıçta, BONK coin Aralık 2022’nin sonuna doğru yavaş ve istikrarlı bir fiyat artışı görse de Ocak 2023’te ise işler değişti. Yıla 0,0000002 dolar civarında giriş yapan BONK coin’in fiyatında dört gün içinde 10 katlık bir artış görüldü. Solana Blockchain’ini ayağa kaldırma misyonunun başarıya ulaşması sayesinde yatırımcıların memecoin’e olan ilgisinin zirve yapmasıyla fiyat daha da arttı.
5 Ocak’ta BONK o dönem için tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 0,0000049 dolara ulaştı. Ancak kısa bir süre sonra, birçok yatırımcının kar almaya yönelmesiyle fiyat önemli ölçüde düştü. BONK coin son olarak Coinbase ve Binance gibi dev kripto para borsalarından aldığı listeleme desteği ve SOL’un yaptığı büyük çıkışla 15 Aralık 2023 tarihinde 0,00000009197 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseldi.
BONK Coin Nasıl Alınır?
BONK coin, ürettiği işlem hacmi ile dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance‘den güvenle alınıp satılabilmektedir. BONK coin, 15 Aralık 2023 tarihinde Binance’de listelenmiştir ve BONK/USDT, BONK/FDUSD ve BONK/TRY işlem paritelerinde alınıp satılmaktadır.
BONK alabilmek için (yoksa) öncelikle Binance borsasına üye olmak gerekmektedir. Üyelik işlemlerinin tamamlanmasının ardından Binance’deki hesap cüzdanına kripto para veya Türk lirası gibi fiat para transfer edilmelidir. Transferin tamamlanmasının ardından yukarıdaki üç paritende de BONK coin satın alınabilir.
Binance‘de BONK/USDT işlem paritesinden satın alım yapmak için öncelikle bu işlem paritesinin arayüzüne gidilmelidir. İşlem paritesi arayüzündeki limit sekmesinden belirtilen alana satın alınmak istenen miktar girilir. Miktarın girilmesinin ardından BONK Al emri ile satın alma işlemi tamamlanmış olur.